Penzisté, pozor! V květnu se změní termín vyplácení všech důchodů

V pondělí 8. května oslavíme Den vítězství. Většina pracujících i školáků si tak užije prodloužený víkend. Lidé však musí počítat s tím, že se mírně posune termín výplat starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů (vdovský, vdovecký a sirotčí).

Penze Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) bude vyplácet o den později, tedy v úterý 9. května. Důchodci by se proto měli na to připravit, aby je opoždění nepřekvapilo a nezpůsobilo nějaké problémy.

[chooze:article;value:500078]

V letošním roce se termín výplaty penzí změní ještě několikrát. V červenci dostanou lidé peníze dokonce dříve, a to už 4. července místo původního 6. července.

Změny termínů vyplácení důchodů v roce 2023

Důchody s výplatním termínem budou vyplaceny
6. července 4. července
16. listopadu 15. listopadu
18. listopadu 16. listopadu
22. prosince 21. prosince
24. prosince 22. prosince
Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

Penze vyplácí ČSSZ buď bezhotovostním převodem na účet klienta, nebo v hotovosti prostřednictvím České pošty. "Vyplácí se vždy dopředu, a to v pravidelných lhůtách. Výplatní termíny důchodů vyplácených ČSSZ jsou sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci. ČSSZ zajišťuje výplaty důchodů také do zařízení sociálních služeb s celoročním pobytem, kam se penze vyplácí 15. den v měsíci," uvádí správa.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jsou české důchody druhé nejlepší v EU. Podívejte se na rozhovor:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.