Dejte si pozor na kosmetiku. Hlavně pokud plánujete rodinu

[chooze:gallery;value:31358]

​Slovenský Úřad veřejného zdravotnictví (ÚVZ) upozorňuje na několik nebezpečných kosmetických výrobků, které zveřejnil ve své databázi na internetu. Jsou mezi nimi také produkty známých značek. Pokud máte doma tekutá mýdla na ruce značek Dove a Protex, kondicionér na vlasy Garnier a šampon Palmolive, měli byste zbystřit.

Vybrané produkty byly zadány také do evropského varovného systému Safety Gate (Rapex). Původní varování přichází od kontrolních orgánů v Itálii a v Rumunsku. Na Slovensku o záležitosti informoval web tvnoviny.sk.

[chooze:article;value:477267]

​Nebezpečné jsou i některé toaletní vody. Jde o pro ženy určenou vůni Eterna, naturmais pour elle od Fragancias Mais, SL, dále Submarine night mission značky Real Time a toaletní vodu Rosas Blancas. Na seznamu je též Labyrinth of Party značky Perfume D'andel.  

Na pozoru by se měli mít i muži kvůli výrobkům Victorius od značky JFenzi a Di Gio Aromatic Aquatic od značky Silvana. Rovněž tyto produkty obsahují nebezpečnou látku butylphenyl methylpropional. 

Podobně jako šampon s keratinem značky Hydra Viva, tělový sprej pro ženy Spormax a sprejový deodorant značek Intesa, Hydra Viva a Malizia. Zdraví závadný může být i lak na vlasy značky Splend'Or a krém na obličej Clinians. 

V systému Rapex je rovněž nahlášena hena, přesněji barva na obočí značky Revers Cosmetics. Ta obsahuje látku p-Phenylenediamine (PPD), což je v rozporu s evropskými nařízeními. Výrobek může vyvolat kožní alergickou reakci.

Podle doktorantky z VUT Brno Moniky Wikarské, která rovněž vyrábí vlastní kosmetiku, bychom se měli zamyslet nad tím, jakým způsobem si vybíráme výrobky pro osobní potřebu. "Místo toho, abychom kosmetiku volili podle toho, co ještě není toxické, bychom naopak měli uvažovat, co je naopak pro naše tělo prospěšné," upozorňuje Wikarská.

"Proto doporučuji nakupovat kosmetiku lokálně od malých výrobců. Možná zjistíte, že kvalitní přírodní kosmetiky spotřebujete mnohem méně a proto si budete moct dovolit zaplatit i vyšší cenu," dodává odbornice z VUT Brno. 

Pozor na nebezpečné výrobky z Číny (9/2021):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.