Vláda chce zdanit neřesti. Zdražit můžou cigarety, víno i tvrdý alkohol

O dani na tiché, tedy nešumivé víno, se přou politici už několik let. Její největší kritici, lidovci, kteří mají největší voličskou základnu na Moravě, odkud pochází nejvíc vinařů, už se s ní ale pomalu smiřují.

"Jsem otevřený diskuzi k tomu, že pokud by byla zavedena, aby tady byla určitá forma podpory pro moravské a pro české vinaře. Jednal jsem o tomto tématu i s ministrem financí," říká ministr zemědělství za KDU-ČSL Zdeněk Nekula.

Pokud by se u tichého vína odváděla daň ve stejné výši jako u toho šumivého, stát by si ročně mohl přilepšit až o čtyři miliardy korun. Zdaněné tiché víno nemá zhruba polovina států Evropy. Jeho zdanění doporučuje i Národní ekonomická rada vlády.

[chooze:article;value:495660]

"Ty výjimky, které tam byly dány na tiché víno, pomáhaly spíše importérům," myslí si pak ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš. " Tabák a alkohol jsou zdraví škodlivé. Pojďme řešit jejich regulaci i pomocí zdanění," dodal.

Opozice ale tento pohled nesdílí. "To nemůžeme našim vinařům udělat. Ani tiché víno, ani tvrdé, ani pivo. Prostě neuvažujeme o tom, že bychom podpořili nějaké zvyšování daní. Ani u cigaret, samozřejmě," tvrdí místopředseda SPD Radim Fiala.

"Zavést spotřební daň z tichého vína by byla chyba. Naše české a moravské vinaře by to poškodilo. Hnutí ANO dlouhodobě podporuje, aby se zvedaly takzvané daně ze závislostí, například z tabákových výrobků, z tvrdého alkoholu, ale také třeba i daně z hazardu," navrhuje pak místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová.

[chooze:article;value:501135]

Zdanění vína se brání i samotní vinaři, které letos stíhá jedna pohroma za druhou. Zavedením daně na tzv. tichá vína by prý šlo mnohým o živnost. "Vinaři nemají jenom na starosti víno, ale taky turismus, gastronomii. Já si myslím, že bez vinařství by jižní Morava byla chudým regionem," dodává místopředseda Vinařské asociace ČR Jiří Maděřič.

U tvrdého alkoholu i tabákových výrobků pak vláda plánuje skokové zvýšení daně od příštího roku zhruba o 10 %. U toho ale nezůstane. Růst má totiž i dále, a to každý rok o jednotky procent.

Jan Skopeček z vládní ODS ale varuje před tím, aby se to se zdaňováním nepřehnalo. "Není možné spotřební daně zvyšovat do té míry, že to bude motivovat domácí spotřebitele k tomu, že budou odcházet na šedý nebo černý trh," upozorňuje.

Stát by vydělal i daní z konopí, pokud by ho legalizoval. Do českého státního rozpočtu by díky tomu nejspíše přitekly jednotky miliard.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.