Pylová sezóna v plném proudu. V neděli potrápí hlavně východ Česka

V neděli zasáhne pylová pokrývka většinu území České republiky. Na mimořádnou míru ohrožení pylem upozorňuje Český hydrometeorologický ústav zejména na východě republiky. Pyl potrápí alergiky hlavně v Karviné, částečně i ve Frýdku-Místku, Ostravě – městu, Opavě, Novém Jičínu a Vsetíně.

[chooze:gallery;value:31339]

Nepříjemné chvíle budou zažívat alergici i v jiných částech republiky, zejména právě v její východní polovině. Dotkne se i Středočeského kraje a zasáhne i Prahu. O něco lépe se bude dýchat alergikům na západě země, nejlépe pak na severu Jablonce nad Nisou, Semilech a na Trutnovsku.

[chooze:article;value:500739]

Začátek týdne ale bude pro alergiky příznivější. Mimořádnou míru ohrožení pylem nehlásí meteorologové zatím v žádné části České republiky.

Alergikům nicméně doporučují omezit pohyb venku. Pomoct by pak obecně mohly i pravidelné výměny pylových filtrů v autě a jízda s otevřenými okýnky. 

Na pylovou sezónu má podle meteorologů vliv i klimatická změna. Ta totiž ovlivňuje fázi vývoje rostlin, během které pyl produkují, a tím aktivní období pylových alergií prodlužuje.

Pylová sezóna je tady. Kvůli mírné zimě přišla dříve, než je obvyklé:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.