Psaní od srdce propojí seniory a mladší generace. Může vytvořit i nová přátelství

Projekt TV Nova a Diakonie Českobratrské církve evangelické Psaní od srdce má za cíl bourat bariéry mezi generacemi a zároveň ukázat seniorům, že je v naší společnosti celá řada lidí, kterým na nich záleží.

Poslat jim můžete ručně psané dopisy, vzkazy anebo třeba dětské obrázky. Jednou z těch, kdo se na psaní těší, je i paní Valchářová. "Vždycky mě každý ručně psaný dopis a pohled potěší," tvrdí.

Během 14 dnů, od 24. dubna do 7. května 2023, mohou zájemci navštívit webové stránky www.psaniodsrdce.cz a vybrat si konkrétní zařízení a seniora, kterému chtějí napsat dopis či pohled. Pro některé to bude možná i poprvé, co budou takový dopis psát. 

Po odeslání psaní bude na e-mailovou adresu dopisovatele zaslána zpětná vazba. Adresát dopisu se poté bude moci rozhodnout, jestli na dopis odepíše, a vzniknout tak může i dlouhodobý vztah.

[chooze:article;value:498247]

"Chceme upozornit na to, že senioři často trpí samotou a ubývají jim sociální kontakty," říká Zdeňka Sobotová z Diakonie. Projekt Psaní od srdce navíc poskytne platformu, která jim umožní sdílet své příběhy a množství životních zážitků s dalšími lidmi.

"Inspirací pro náš projekt byla zkušenost s psaním dopisů seniorům v období akutní pandemie covidu-19, kdy byli senioři ze zdravotních a bezpečnostních důvodů od většinové společnosti více izolováni a byli tak ohroženi ještě větším osaměním, než je tomu obvykle," dodává její kolega Ondřej Hladík.

"Z akce Psaní od srdce v rámci projektu Nova pomáhá mám obrovskou radost, nejenom proto, že je určen pro seniory, ale také proto, že vrací radost do poštovních schránek a oživuje nádhernou věc, a to je psaní osobních dopisů," říká Klára Brachtlová ze CME, mateřské společnosti televize Nova.

[chooze:article;value:500810]

A že nevíte, co seniorům napsat? Máme pro vás tip přímo od těch nejpovolanějších. "Mě by zajímalo, jak se tomu pisateli daří, jak je starý, jestli to je muž, žena, nebo dítě. Dětské dopisy jsou moc roztomilé," říká paní Valchářová.

Do psaní dopisů se zapojili i herci a moderátoři TV Nova. Do center po celé ČR je následně odvezou například Kristina Kloubková, Dana Morávková nebo Anna Slováčková.

A pro ty, kteří se na psaní necítí, je tu také možnost poslat finanční dar. Díky dárcům bude moci Diakonie dělat seniorům radost například terapiemi s pejsky, sázením květin nebo výlety.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.