Ukrajina v NATO? Měli bychom je prosit, aby vstoupili, řekl bezpečnostní expert

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg v pátek oznámil, že všechny členské státy se shodly na vstupu Ukrajiny do NATO. Podle expertů k tomu ale v následující době nedojde. Ukrajině v tom brání hned několik překážek.

"V tuhle chvíli, kdy je stát zapředený do horkého válečného konfliktu, není možné uvažovat o jeho přijetí do Severoatlantické aliance," uvedl na dotaz redakce TN.cz bezpečnostní analytik Josef Kraus.

"Ono to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát," pokračoval. "Dokud má Ukrajina bezpečnostní problémy, například, že její část okupuje cizí mocnost, tak o nějakém přijetí nemůže být řeč," dodal.

[chooze:article;value:500796]

Zapojení NATO do konfliktu

Přijetí Ukrajiny do Severoatlantické aliance teď není podle Krause možné hned z několika důvodů. Jedním z nich je i to, že by se tak NATO přímo zapojilo do válečného konfliktu. Což pochopitelně není v jeho zájmu.

Do Severoatlantické aliance proto mohou vstupovat jen země, které mají vyřešené své vlastní bezpečnostní otázky, nejsou součástí žádného ozbrojeného konfliktu a mají plnou kontrolu nad svým teritoriem. "To jsou ty pojistky, které zajišťují to, že se NATO nedostane do války automaticky přijetím nového člena," vysvětlil Kraus.

"Proto je přijetí Ukrajiny v tuto chvíli vyloučeno," zkonstatoval. "To, že světoví státníci hovoří o tom, že dveře pro Ukrajinu jsou otevřené, je skutečně nutno vnímat jako důležité symbolické gesto. Ale zároveň je to takové gesto, u něhož si jsou všichni participanti vědomi, že v tuto chvíli je nereálné," dodal.

[chooze:article;value:500014]

​Horizont deseti let

Ačkoliv šlo podle Krause nyní jen o symboliku, do budoucna je otázka skutečně na místě. "Z dlouhodobého hlediska, pokud Ukrajina zvítězí ve válečném konfliktu, dostane ruské ozbrojené síly ze svého území, tak skutečně můžeme mluvit o přistupování," zhodnotil.

Podobný názor má i bezpečnostní analytik Lukáš Visingr. Podle něj je ale vstup Ukrajiny do NATO možný už v řádu několika málo let. "V téhle chvíli to reálné ještě není, ale umím si to představit. Řekněme, že do deseti let to už reálné být může," myslí si.

[chooze:article;value:500418]

​Ukrajina jako velká posila NATO

Ukrajina by navíc podle Visingra byla pro NATO obrovskou posilou, a to hlavně proto, že nikdo na světě teď nemá takové bojové zkušenosti. "My na Západě je můžeme učit nějaké obecné taktické postupy a jak zacházet s moderní technikou, ale ty praktické zkušenosti budou učit oni nás. Za pět let už my budeme poslouchat jejich přednášky," tvrdí odborník.

Tato otázka ale prý teď není na pořadu dne. "Je jasné, že Západ se rozhodl prostřednictvím Ukrajiny uštědřit Rusku vojenskou porážku a za odměnu pak vezme Ukrajinu do Aliance. K tomu ale dojde až po válce," tvrdí Visingr.

"My tu furt diskutujeme o tom, jestli Ukrajinu vzít, nebo nevzít do NATO, ale vzhledem k těm zkušenostem, jaké Ukrajinci mají, bychom je spíš měli prosit," dodal. Zkušenosti, které ukrajinští vojáci mají, jsou totiž podle Visingra "k nezaplacení".

Ukrajina by měla vstoupit do NATO, shodli se podle Stoltenberga všichni členové:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.