Startuje další kolo Sbírky potravin. Pomoci je jednoduché

Sbírka potravin je jednou z největších charitativních akcí v České republice. Přispět mohou lidé po celé zemi a je jen na nich, kterou trvanlivou potravinu nebo drogistické zboží darují. Akce se koná dvakrát ročně, na jaře a na podzim.

Letošní jarní kolo se koná v sobotu 22. dubna od 8 do 18 hodin v 1 504 obchodech. Zapojené jsou vybrané prodejny obchodních řetězců Albert, Billa, Coop, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, Makro, Penny, Rossmann a Tesco. Přesný seznam najdete na stránkách Sbírky potravin. Přispět mohou i lidé, kteří se do obchodů nedostanou. Konkrétně prostřednictvím on-line obchodů Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco. Na těchto stránkách můžou lidé zboží darovat už od 18. dubna, a to po dobu 14 dnů. 

Celý proces darování probíhá tak, že lidé v obchodě vyberou, co chtějí darovat, následně zboží zaplatí a za kasou předají dobrovolníkům s nákupními vozíky. Seznam věcí, které potravinové banky nejvíce ocení, naleznete zde.

Darované zboží se následně převeze do skladů potravinových bank, odkud se bude distribuovat přes jednotlivé charitativní organizace všem potřebným. Pomoc je určena zejména seniorům, rodičům samoživitelům, pěstounským rodinám, dětem z dětských domovů, hendikepovaným občanům nebo lidem bez domova, uvádí organizace. V loňském jarním kole bylo vybráno 325 tun zboží, v tom podzimním dokonce 520 tun. 

[chooze:article;value:481315]

​Sbírka potravin letos slaví 10 let existence. Za tu dobu se podařilo nasbírat celkem 4 214 tun potravin, což odpovídá 8,4 milionu porcí jídla. K tomu dárci přispěli 545 tunami základního drogistického zboží.

"Za deset let se nám podařilo vytvořit velmi efektivní systém, který zajišťuje zásobování potravinami a základní drogerií pro širokou skupinu lidí v nouzi, jejichž počet rok od roku narůstá. Posun v rámci Sbírky potravin dokládá její spuštění v on-line podobě, možnost darování drogistického zboží nebo zavedení jarního a podzimního kola. I z těchto důvodů zásadním způsobem narostl objem darovaného zboží," popsal předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček.

Záštitu nad jarním kolem akce převzal ministr zemědělství Zdeněk Nekula a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (oba KDU-ČSL):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.