Čínský velvyslanec šokoval: Státy jako Ukrajina nemají oporu v mezinárodním právu

"Je podle vás Krym ukrajinský?" položil moderátor stanice LCI Darius Rochebin čínskému diplomatovi jasnou otázku. Jasné odpovědi se ale nedočkal.

"Záleží na tom, jak…" začal odpovídat velvyslanec. "Ne, promiňte, ale nezáleží. Je ukrajinský, nebo ne?" přerušil ho moderátor. To ale čínského hosta nevyvedlo z míry a začal vysvětlovat, že Krym byl původně součástí Ruska a za Sovětského svazu byl Chruščovem převeden pod Ukrajinu. Moderátor ale upozornil Lua, že podle mezinárodního práva Ukrajině patří.

"V mezinárodním právu tyto bývalé státy Sovětského svazu ani nemají oporu. Nemají ji, protože neexistuje mezinárodní dohoda, ze které by vzešla jejich suverenita," odpověděl Lu.

[chooze:article;value:500028]

​Rochebin se jej pak zeptal, jestli to má chápat tak, že podle něj nejsou hranice po rozpadu SSSR dodnes vyřešené. "Ano. A teď se nesmíme handrkovat o těchto problémech. Nejdůležitější je dosáhnout příměří," odpověděl velvyslanec.

Moderátor ho napomenul, že to není žádné "handrkování se", ale vyzval ho, ať se vžije do pozice Ukrajinců a představí si, že si někdo chce ukousnout kus Číny. Lu ale trval na tom, že pokud mají strany mezi sebou problémy, je důležité spolu mluvit.

"On zpochybňuje existenci zemí jako Ukrajina, Litva, Estonsko nebo Kazachstán. Co to je?!" podivoval se na twitteru expert na Čínu z pařížského think-tanku Fondation pour la Recherche Stratégique Antoine Bondaz.

[chooze:article;value:498736]

Francouzský deník L'obs označil před dvěma lety velvyslance Lua za příklad nové generace agresivních a ambiciózních čínských diplomatů, kteří v rámci obhajoby politiky Pekingu udělají cokoliv. A obhajovat Peking musel záhy hned po svém nástupu do funkce v roce 2019.

Na začátku pandemie koronaviru v dubnu 2020 například na stránkách čínské ambasády napsal, že pečovatelé z francouzských domovů pro seniory v noci utekli "a nechali jejich obyvatele umírat hlady a na nemoci". Za to byl předvolán k francouzskému ministrovi zahraničí. A "na kobereček" musel ještě několikrát.

Podle webu The Kiyv Independent ještě Kyjev na jeho slova nereagoval. Není to ale poprvé, kdy někdo zpochybňuje rozpad Sovětského svazu. Poslanec ruské vládní strany Jednotné Rusko Jevgenij Fedorov vloni v červnu volal po tom, aby Rusové zrušili usnesení, kterým uznali nezávislost Litvy.

Čína spustila velké manévry. Narušila zónu protivzdušné obrany Tchaj-wanu (8/4/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.