Jen pojištění někdy nestačí. Milana v cizině vyhodili z nemocnice, neměl peníze

"Byl jsem ve Francii a měl jsem poraněnou pánev. Odvezli mě do nemocnice a tam mě odmítali nechat, protože jsem neměl peníze," svěřil se TN.cz pan Milan z Brna. 

Odvezli ho totiž do soukromé nemocnice. Před podobným problémem varují české pojišťovny. V Evropské unii, na Islandu a v Lichtenštejnsku, Norsku, Velké Británii i Švýcarsku by vám sice ve většině případů měla stačit kartička pojištěnce, občas to ale neplatí. 

"Pokud by pojištěnci VZP byla poskytnuta zdravotní péče v cizině v soukromém zdravotnickém zařízení (jiném než napojeném na systém veřejného zdravotního pojištění) a neměl by uzavřeno komerční cestovní pojištění, které by bylo způsobilé (dle sjednaných smluvních podmínek) krýt náklady na poskytnutou zdravotní péči, bude muset náklady na tuto péči uhradit z vlastních finančních zdrojů," upozornila mluvčí VZP Viktorie Plívová. 

[chooze:article;value:500452]

Problémy ale mohou nastat i pokud máte sjednané cestovní pojištění. Měli byste si tedy před dovolenou překontrolovat smluvní podmínky. Dalším problémem je neochota akceptovat úhradu za ošetření prostřednictvím pojišťovny. S tímto problémem se loni potýkali například čeští turisté v Chorvatsku. "Lidé by si měli důkladně prostudovat pojistné podmínky, zaměřit se na výluky z pojištění," zdůraznila mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Pilková.

V obou případech to ale nemusí znamenat, že o peníze přijdete. "Následně po návratu do České republiky můžete u své zdravotní pojišťovny podat žádost o náhradu (refundaci) těchto uhrazených nákladů, avšak pouze do výše, která by byla českou zdravotní pojišťovnou hrazena při poskytnutí těchto zdravotních služeb na území ČR, tedy do výše českých 'cen' a jen pokud šlo o péči, která je v ČR z veřejného zdravotního pojištění hrazená," doplnila.

Je třeba mít na paměti, že ne všechny zákroky, které jsou bezplatné v Česku, jsou bezplatné i v zahraničí. Právě proto je podle pojišťoven důležité mít cestovní pojištění sjednané. 

"Cestujete-li po Evropě, hledejte pojištění s limitem do 3 milionů korun, v případě, že jste se rozhodli pro exotiku částka by měla být vyšší, protože zpravidla i ošetření bývá dražší," doporučila Pilková.

[chooze:article;value:500142]

Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna ale tvrdí, že by limity měly být vyšší. "Doporučujeme sjednat si pojištění s limitem plnění léčebných výloh pro evropské destinace ve výši minimálně 5 milionů korun a pro ostatní svět 10 milionů korun," sdělila mluvčí Elenka Mazurová.

Podle pojišťoven byste také měli po úrazu co nejdříve kontaktovat asistenční službu. "Asistenční služba sdělí pojištěnému, jak má dále postupovat v případě pojistné události z léčebných výloh, navede pojištěného do smluvního zdravotního zařízení, které zajistí odpovídající péči," vysvětlila Mazurová.

"Nejčastější chybou, které se lidé dopouštějí, bývá právě nekomunikace s asistenční službou a vyhledání libovolného zdravotnického zařízení na vlastní pěst. To většinou vede k celému řetězci dalších chyb, protože člověk neví, jak se během ošetření chovat, kdy platit a co si vyžádat," dodala Pilková.

Chorvatské ceny se utrhly ze řetězu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.