Je to tu zase. Světem se šíří extrémně infekční varianta covidu Arcturus

Subvarianta omikronu XBB.1.16., známá jaké Arcturus, byla podle WHO poprvé zadokumentovaná už na konci ledna letošního roku. Neuvádí, kde přesně ji zachytili, místem, kde se aktuálně šíří nejvíce, je ale Indie. Podle místních médií tam způsobila masivní nárůst případů covidu. 

Arcturus se stihl rozšířit již do více než dvaceti zemí, například Spojeného království, USA, Austrálie, Kanady, Singapuru nebo Thajska. Právě tam si tato subvarianta vyžádala svou první potvrzenou oběť.

[chooze:article;value:495271]

​Tamní ředitel oddělení lékařských věd ministerstva zdravotnictví Supakit Sirilak pro Pattaya One News řekl, že po nakažení zemřel starší cizinec, který měl i jiné zdravotní problémy. Nemusí to tak podle něj znamenat, že by Arcturus způsoboval závažnější průběh onemocnění. 

Je vysoce infekční

WHO ho přesto v březnu zařadila na seznam monitorovaných variant. Obavy způsobuje zejména kvůli infekčnosti, podle organizace se zřejmě jedná o dosud nejnakažlivější variantu. Deník Washington Post uvádí, že koncem února tvořila 0,21 % všech případů covidu na světě. O měsíc později toto číslo vzrostlo na téměř čtyři procenta. 

"Pravděpodobně se na nějakou dobu stane dominantní variantou v USA a Evropě a ve většině zemí po celém světě, ale nepředpokládám, že by způsobila větší nárůst závažných infekcí, než jsme viděli v posledních vlnách. Neexistují žádné důkazy, že by tento kmen byl závažnější," vysvětlil Paul Hunter, který vyučuje medicínu na Východoanglické univerzitě. 

[chooze:article;value:495990]

​Virolog Stephen Griffin britskému deníku The Independent řekl, že je těžké předpovídat dopad této varianty. Zřejmě ale přinese další epidemickou vlnu. "Stále se nacházíme v pandemii. V roce 2022 jsme měli pět vln a toto je další," konstatoval. 

Nový příznak

Objevují se také zprávy, že Arcturus s sebou přináší i nový příznak, který se u předchozích variant nevyskytoval. Podle indického pediatra Vipina M. Vashishthy se jedná o zánět spojivek či tzv. růžové oko. Mezi další časté příznaky podle něj patří vysoké horečky a kašel, sdělil indickému deníku Economic Times

V Indii ale zatím způsobuje pouze mírná onemocnění. "Není zde mnoho hospitalizací, ale postupně jich přibývá," dodal. Podle britského virologa Lawrence Younga situace v Indii svědčí o tom, že "ještě nejsme z nejhoršího venku". 

Česko přitom už udělalo pomyslnou tečku za pandemií. Od čtvrtka totiž není při nákaze povinná izolace:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.