Hlavu vzhůru! O víkendu nad Českem prozáří oblohu meteorický roj Lyridy

Češi se mají o víkendu na co těšit. Kromě slibovaných vysokých teplot je totiž čeká i nádherná podívaná v podobě meteorického roje Lyridy. Ten má podle vědců v noci ze soboty na neděli dosáhnout svého maxima. Pokud chtějí lidé zahlédnout co nejvíce padajících hvězd, vyplatí se jim přivstat si. 

"Ze soboty 22. dubna na neděli 23. dubna časně ráno bude možné vyhlížet nejvíce meteorů z každoročního meteorického roje Lyridy. Tyto lidově zvané padající hvězdy jsou v zemské atmosféře způsobené zánikem ledo-prachových částic uvolněných z jádra komety Thatcher," sdělili vědci z Fyzikálního ústavu v Opavě.

[chooze:article;value:468322]

"Během maxima lze uzřít 10 až 15 meteorů na tmavé obloze daleko od velkých měst a škodlivého světelného znečištění. Roj se letos vyplatí sledovat od 2. hodiny ranní až do rozbřesku," informovali odborníci, podle nichž meteorický roj vyvrcholí kolem třetí ráno.

"Z měst prakticky nemá význam roj sledovat. Zář světelného smogu totiž přesvítí většinu meteorů a člověk uvidí jen jeden či dva meteory za celou noc," vysvětlil pro redakci TN.cz za Fyzikální ústav v Opavě Petr Horálek. Ideální je podle něj vyrazit například do hor anebo do jakéhokoliv vyvýšeného prostoru.

[chooze:article;value:498716]

Lidé při pozorování oblohy získají dojem, že se z nebe snášejí hvězdy. Při meteorickém roji se totiž částice meziplanetárního prachu dostanou do zemské atmosféry a během jejich průletu se třou o molekuly vzduchu a postupně se vypařují, což za nimi zanechává zářící stopu, která lidem hvězdy připomíná. Podle expertů jsou v Česku a na Slovensku ideální podmínky pro to, aby lidé během maxima zahlédli za hodinu dokonce 15 takových meteorů.

Na obloze vyvrcholil meteorický roj Geminidy. Podívejte se na video (12/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.