Další pokus pro Muskovu raketu. Už je připravená na start

[chooze:gallery;value:31247]

Už ve čtvrtek může na oběžnou dráhu zamířit raketa, kterou mnozí považují za začátek nové éry kosmonautiky. Časové okno pro start rakety Starship začne ve čtvrtek v 15:28 našeho času a skončí v 16:30 našeho času, informovala v tiskové zprávě společnost SpaceX.

V pondělí se start Muskovy rakety nepodařil. Důvodem byl zamrzlý ventil. Nyní už je připravená na kosmodromu u obce Boca Chica v Texasu. "Všechny systémy mají zelenou pro start," sdělil Musk ve čtvrtek ráno.

Raketa je vysoká téměř 120 metrů. V porovnání s raketami, které v minulosti opustily výrobní linky, má dvojnásobný tah. Má vrátit lidi na Měsíc a v budoucnu být schopná přepravit na Mars nejen těžký náklad, ale i lidskou posádku. Mohla by tak zahájit éru meziplanetárního cestování.

[chooze:article;value:500053]

Právě proto si dává společnost pozor na možné komplikace. "Jedná se o první start takto složité a veliké rakety, takže se může stát, že vůbec neodstartuje. Budeme velmi opatrní a pokud zaznamenáme něco, co v nás vyvolá obavy, start odložíme. Za výhru bych považoval cokoliv, co nepovede ke zničení startovací rampy," varoval už před pondělím pokusem Musk.

Horní stupeň rakety testovali už dříve, letos by se ale Starship měl poprvé vznést i se svým dolním stupněm. Pokud se start zdaří, měl by stroj během 90minutového letu částečně obletět Zemi. Podle plánu by pak měl přistát v Tichém oceánu poblíž Havaje.

Start a komentář expertů můžete sledovat od 15:15 na TN Live i v tomto článku.

Muskova raketa v pondělí neodstartovala:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.