Zdražování v Česku zpomaluje. Něco je už levnější, řekl Nekula

Oproti únoru ceny v březnu výrazně zmírnily růst. "U cen průmyslových výrobců růst dosáhl na 10,2 %, což byla nejnižší hodnota od října 2021. Ceny zemědělských výrobců zpomalily o více než 10 procentních bodů na 11,6 %," upozorňuje vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Některé ceny potravin klesly, jak dokazuje zpráva ČSÚ. Nižší cenu mají například brambory o 6,4 procent, dále také mléko, drůbež či mouka. Zelenina ale zdražila o více než 23 %. Dražší je i ovoce a vepřové maso. 

[chooze:article;value:500171]

Meziročně byly v březnu ceny potravin vyšší o 11,6 % (v únoru o 22,2 %). "Vyšší byly ceny zeleniny o 77,2 %, brambor o 27,3 % a obilovin o 4,9 %. V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 29,6 %. Vzrostly ceny vajec o 80,5 %, prasat o 47,6 %, mléka o 25,2 %, drůbeže o 24,9 % a skotu o 12,3 %. Ceny ovoce klesly o 10,2 % a olejnin o 17,6 %," uvádí ČSÚ.

Vysoké ceny potravin také řeší meziresortní skupina vytvořená ministerstvem zemědělství kvůli kontrolám marží, v minulém týdnu ministr zemědělství prohlásil, že výsledky kontrol cen v obchodech byly horší, než očekával. "Nemile mě překvapilo, že 75 % kontrol bylo s negativním zjištěním. Došlo k porušení potravinového práva, zákona na ochranu spotřebitele a další. Je to vysoké procento, to jsem vůbec nečekal," doplnil k tomu ve středu Nekula.

[chooze:article;value:499548]

Například podle zjištění České obchodní inspekce (ČOI) v posledních měsících v Česku docházelo k rozsáhlému porušování práv spotřebitele, a to nejčastěji v cenách. 

"Situace se velmi výrazně napravuje. My to vidíme i na výstupech Českého statistického úřadu, kdy vidíme větší objem položek, kde dochází ke zlevnění," uvedl Nekula minulý týden. K tématu mluví i nyní na TN Live.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.