PŘEHLED: Desítky aplikací obsahují škodlivý program. Stáhly si je miliony lidí

Aplikace má v telefonu každý člověk. Existují jich tisíce a většina z nich je velmi užitečná. S tím, jak se ale zločinci přesouvají do kybernetického světa, tak přibývá i těch nebezpečných. Seznam aplikací, které mohou ohrozit váš telefon, vyvěsila na svých stránkách známá společnost McAfee, která se zaměřuje právě na kybernetickou bezpečnost. Tyto aplikace sice samy o sobě nemají za cíl škodit, ale obsahují nebezpečný malware, který ublížit může.

[chooze:article;value:498629]

​Některé z těchto aplikací si do svých zařízení stáhly miliony lidí. Aplikace na prvních místech mají dokonce přes 10 milionů stažení. Celkem společnost upozornila na více než 60 aplikací pro Android, které si dohromady stáhlo přes 100 milionů lidí.

​​Tyto aplikace by si měli lidé rychle ze svých zařízení smazat, případně alespoň aktualizovat na nejnovější verzi, aby jim nehrozil kybernetický útok. Hackeři totiž podle webu Mobilizujme mohou právě tyto aplikace snadno použít pro zcizení uživatelských a jiných citlivých dat, včetně například Wi-Fi historie nebo připojených příslušenství přes Bluetooth. Aplikace můžou hackeři využít také k výdělku, a to díky samovolnému klikání na reklamy na pozadí. 

Společnost McAfee už také upozornila Google Play, který také pracuje na nápravě a označené aplikace buď maže ze své nabídky, nebo tlačí tvůrce k jejich aktualizaci.

USA zvažuje plošný zákaz aplikace TikTok. V Česku ji používají asi dva milióny obyvatel:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.