Nová rána pro Putina. Jižní Korea mění postoj, Ukrajině může pomoci i vojensky

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol týden před plánovanou státní návštěvou USA prohlásil, že jeho vláda zkoumá možnosti, jak pomoci při obraně a obnově Ukrajiny. Dodal, že Jihokorejcům se také dostávalo mezinárodní pomoci během korejské války v letech 1950-53.

"Pokud nastane situace, kterou mezinárodní společenství nemůže přehlížet, jako například jakýkoli rozsáhlý útok na civilisty, masakr nebo vážné porušení válečného práva, může být pro nás obtížné trvat pouze na humanitární nebo finanční podpoře," řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters prezident.

Za poslední více než rok to bylo poprvé, co Soul projevil ochotu poskytnout Ukrajině zbraně. Ještě před několika měsíci tuto možnost vylučoval.

[chooze:article;value:499658]

​Jižní Korea, klíčový spojenec USA a významný výrobce dělostřelecké munice, se dosud snažila neznepřátelit si Rusko kvůli společnostem působícím v zemi, a také kvůli vlivu Moskvy na Severní Koreu.

"Věřím, že rozsah podpory na obranu a obnovu země, která byla nezákonně napadena jak podle mezinárodního, tak i vnitrostátního práva, nebude omezen," řekl Jun Sok-jol. "S ohledem na naše vztahy se stranami zapojenými do války a vývoj na bojišti však přijmeme nejvhodnější opatření.," dodal.

Jihokorejský prezident by se měl příští týden ve Washingtonu setkat s americkým prezidentem Joem Bidenem u příležitosti 70. výročí spojenectví obou zemí. Na setkání se chce Jun Sok-jol zaměřit na získání "hmatatelných výsledků", co se snahy spojenců zlepšit reakce na vyvíjející se hrozby Severní Koreje týče. KLDR zintenzivnila vojenské testy a minulý týden odpálila svou první mezikontinentální balistickou raketu na tuhé palivo.

[chooze:article;value:499498]

​Soul hodlá vyvinout "ultra vysoce výkonné zbraně", které odrážejí hrozby Severu, prohlásil Jun Sok-jol. "Pokud vypukne jaderná válka mezi Jižní a Severní Koreou, pravděpodobně to nebude jen problém mezi dvěma stranami, ale celá severovýchodní Asie by zřejmě lehla popelem. Tomu je třeba zabránit," dodal vůdce země.

Slova jihokorejského prezidenta se objevují v době, kdy USA řeší únik dokumentů amerických tajných služeb. Zprávy naznačující, že Washington špehoval své spojence včetně Jihokorejců, dostaly prezidenta země před první cestou jihokorejského vůdce do USA za posledních 12 let do velmi choulostivé situace, píše agentura AP. Dokumenty obsahují údajně soukromé rozhovory mezi vysokými jihokorejskými představiteli právě o Ukrajině. Tyto dva národy si přitom veřejně slíbily, že posílí své spojenectví.

Přísně tajné dokumenty zveřejnil mladý zpravodajec:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.