Kreml lhal. Na Ukrajinu nejspíše přijel Putin jindy a jinam

Putin měl být ve skutečnosti v bývalém rekreačním areálu asi 150 kilometrů od frontové linie, upozornila ruská redakce BBC. Pravděpodobně na Ukrajinu navíc nepřijel v úterý, ale dříve.

Vše lze vyvodit z videa, které v úterý zveřejnil Kreml. Ruský prezident totiž procházel kolem budovy a vodárenské věže, která se po srovnání s fotografiemi z místa nachází právě v někdejším odpočinkovém centru kousek od města Heničesk.

Kromě místa vznikly pochyby také o čase Putinovy návštěvy. "Blíží se Velikonoce, že ano?" řekl ve videu, které Kreml původně zveřejnil. Následně ho musela Moskva podle webu Meduza přestříhat. Velikonoce totiž v Rusku slavili 16. dubna. 

[chooze:article;value:500199]

"Velikonoce se totiž slaví 40 dní. A navíc je to velikonoční týden. Takže to byl jen omyl. Na tuto větu se někteří vrhli a okamžitě začali vymýšlet hypotézy o věcech, které se nestaly. Cesta se uskutečnila včera," reagoval v úterý mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Podle analytiků z Institutu pro studium války se chce Putin návštěvou Chersonské oblasti prezentovat jako válečný lídr, jelikož očekává ukrajinskou protiofenzivu. V Rusku totiž čelil kritice, že na rozdíl od prezidenta Volodymyra Zelenského frontu nenavštěvuje. Možná si také vyhlížel možné obětní beránky pro případ neúspěchu.

Čas vydání podle nich proto souvisel se Zelenského návštěvou města Avdijivka. Ta se od frontové linie nachází asi pět kilometrů.

Putin dorazi podle Kremlu na Ukrajinu v pondělí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.