Ke korunovaci Karla vyrobili whisky za půl milionu. Čech si ji přivezl z Londýna

Bude jich jenom 500, jedna stojí přes půl milionu korun a její cena každým rokem poroste. Zdeněk Prázdný, šéf Českého královského institutu, už ji má doma.

Speciální whisky Royal Salute si minulý týden přivezl ze slavnostního ceremoniálu v Londýně. "Tato edice je vždy vyrobena u příležitosti korunovace nového panovníka. Poprvé se tak stalo právě v roce 1953, když byla korunovaná královna Alžběta II. Tentokrát je to podruhé u příležitosti korunovace krále Karla III.," prozradil Prázdný ve Snídani.

[chooze:article;value:500192]

"Měl jsem to štěstí, že jsem byl pozván na její uvedení. Je to ceremoniál, probíhá v zahradách Westminsterského opatství. Účastní se toho asi 200 významných lidí z celého světa," pokračoval.

Očekávalo se, že se události coby znalec whisky zúčastní i král Karel, nakonec ale nepřišel. "Asi má jiné starosti," usmíval se Prázdný. Korunovace se uskuteční 6. května.

[chooze:article;value:500023]

"Podávala se tradiční skotská jídla, bylo jehněčí, sýr s červenou řepou, dezert. Podávala se degustační dávka této whisky. Má příchuť hořké čokolády a vanilky. Bylo to zajímavé ochutnat ji jednoduše proto, že se dá očekávat, že málokdo si tu láhev odváží otevřít, nejspíš se bude předávat jako dar. Ale otevření? Třeba někdy jednou," popsal. Umí si představit, že by si ji dal na setkání s Karlem.

Do Česka zamíří devět láhví. "Lidé si některou z nich mohou koupit. Neumím ale říct, jestli ta moje patří do těch devíti, anebo jich pro nás bude celkem deset," uzavřel Prázdný.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.