Tyto příklady potrápily žáky u přijímacích zkoušek na gymnázia. Zkuste si je i vy

Děti hlásící se na šestiletá a osmiletá gymnázia za sebou mají přijímací zkoušky. Ty v pondělí a v úterý skládaly z českého jazyka a z matematiky. Stejně tak, jako děti, které se letos hlásí na čtyřleté obory a přijímačky dělaly už minulý týden, označují test z matematiky za velmi náročný. Níže v článku si i vy můžete vyzkoušet, zda by vás test z matematiky potrápil stejně jako žáky a jak byste se vypořádali s testem z českého jazyk.

Zákeřné slovní úlohy

"Před testem z matematiky jsem nebyla vůbec nervózní, ale po něm jsem se cítila hrozně špatně," uvedla redakci TN.cz třináctiletá Emílie, která skládala zkoušky na šestileté gymnázium.

Na vině je podle Emílie málo času, ale i náročné zadání. Potrápily ji hlavně slovní úlohy. "Nejtěžší byly ty úlohy," potvrdila Emílie. "Ale myslím, že by se vše dalo spočítat, kdyby mě netlačil čas," dodala.

Podobnou zkušenost má i jedenáctiletá Štěpánka, která se hlásí na osmileté gymnázium. "Matika mi přišla dost těžká," přiznala. Největší problém jí stejně jako Emílii dělaly slovní úlohy. "Z nich mám dobře asi jednu. Neuměla jsem si z toho vybrat správné údaje a přijít na postup," dodala.

Redakce TN.cz proto vybrala několik příkladů, které žáky pěkně potrápily. Vyzkoušejte si, zda byste v testu z matematiky obstáli:

[chooze:gallery;value:31272]

[chooze:article;value:499650]

​Čeština bez problému

Oproti tomu test z českého jazyka přišel oběma dívkám v porovnání s matematikou jednodušší. "Ani ta čeština nebyla jednoduchá," uvedla Štěpánka. "Ale věděla jsem skoro všechno," dodala.

Test z českého jazyka byl méně náročný i podle starší Emílie. "Texty byly za mě dobře pochopitelné a jednoduše se s nimi pracovalo," řekla a dodala, že podle ní byla "čeština úplně na pohodu".

"Byla podle mě jednoduchá," zhodnotila nakonec Emílie. Výsledky přijímacích zkoušek budou žáci znát ale až po 28. dubnu. V ten den předá společnost Cermat výsledky ředitelům škol a ti pak mají dva dny na jejich zveřejnění.

Otestovat své znalosti z českého jazyka ale můžete i vy. Vyzkoušejte, jak byste se vypořádali s některými úkoly:

[chooze:gallery;value:31270]

[chooze:article;value:499696]

​Velká konkurence

Testy z češtiny pro šestiletá gymnázia najdete zde a pro osmiletá gymnázia zde. Matematiku si můžete vyzkoušet zde (šestiletá gymnázia) a zde (osmiletá gymnázia).

O šestiletá i osmiletá gymnázia má ale zájem stále více dětí. Podle dat společnosti Cermat zaznamenala nejvyšší nárůst zájemců právě šestiletá gymnázia. Letos na ně podalo přihlášku více než sedm tisíc dětí, což je o 27 procent více než v předchozím roce. Oproti roku 2017 vzrostl počet uchazečů dokonce o 63 procent.

Vyšší zájem ale evidují i osmiletá gymnázia. Na ně si letos podalo přihlášku více než 19 tisíc uchazečů. Oproti roku 2022 jde o nárůst o 5,5 procenta. V případě čtyřletých a nástavbových oborů pak zájem letos vzrostl o 11 procent.

​Podle Emílie a Štěpánky je možná i právě proto důležité nepodcenit přípravu. Ostatně Štěpánka se začala připravovat už v lednu. "S mámou jsem se začala učit v lednu, vždy tak hodinu denně," uvedla. O víkendech navíc chodila na přijímací zkoušky nanečisto.

Podobnou zkušenost má i Emílie. "Obecně čeština mi asi sedla mnohem víc než matika a nebyly to takové stresy," uvedla. " Myslím, že když se člověk pořádně připraví a není ve stresu, tak to určitě zvládne," dodala na závěr.

Letošní ročník deváťáků je velmi silný. U přijímaček se čeká velká konkurence:

[chooze:article;value:500125]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.