Stát lidem rozdá další desetitisíce na úsporná opatření, oznámil ministr Hladík

"Přidali jsme k Nové zelené úsporám light možnost pořízení si fototermického nebo solárního systému pro ohřev teplé vody. Přidáváme 90 tisíc korun na instalaci fotovoltaických panelů nebo fototermických panelů s možností ohřevu teplé vody. Minimální plocha fototermiky je 1,8 metru čtverečních a minimální výkon fotovoltaiky je 1,5 kilowatt-peak se zásobníkem minimálně 45 litrů," řekl Hladík na brífinku.

Tyto systémy na trhu stojí podle ministra 90 až 110 tisíc korun. "Jedná se tedy o dotace takřka stoprocentní," upozornil. 

Pro lidi, na které dotace míří, je podle Hladíka největší spotřeba právě u ohřevu vody. Jde například o seniory, invalidy nebo rodiny, které pobírají příspěvek na bydlení. "Chceme, aby postupně tito lidé šetřili," vysvětlil.

[chooze:article;value:498224]

Dotace se budou uznávat lidem, kteří si systémy pořídili od 12. září minulého roku. Žádat si o peníze lidé mohou od 2. května. Právo na příspěvek mají i ti, kteří už Novou zelenou úsporám light použili.

"Navyšujeme k dnešnímu dni razantním způsobem alokaci z tří na šest miliard korun," sdělil ministr životního prostředí. Lidé si podle něj nejčastěji žádají o dotace na okna a dveře i zateplení fasád. 

"Jsme připraveni podporovat tyto investice, které opravdu mají významnou logiku v tom, že u těchto zranitelných skupin domácností se snažíme hledat systémové dlouhodobé řešení a to podporovat," poznamenal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dotace by podle něj mohly snížit závislost lidí na dávkách. Zdůraznil také, že poradentství je zdarma.

[chooze:article;value:495823]

"K dnešnímu dni si požádalo v dotačním titulu Nová zelená úsporám light celkem 23 912 žadatelů o 2,6 miliardy korun a bylo vyplaceno 1,9 miliardy asi 17 500 žadatelům," oznámil Hladík. Průměrně žádají lidé o 110 tisíc korun. 

"V průběhu května budeme distribuovat kartičky, kterými se poradci budou prokazovat u té domácnosti. Na té kartičce je telefonní číslo, kterým si může domácnost kdykoli ověřit identifikaci toho poradce," avizoval ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. To má podle něj zabránit podvodům.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.