Muž v Indii se nakazil dřevokaznou houbou. Ta roste i v Česku

S bolestí v krku, chrapotem, celkovou slabostí a nechutenstvím zamířil před dvěma lety za lékaři 61letý mykolog na východě Indie. Problémy s polykáním měl prý tři měsíce. Když jej nakonec po sérii vyšetření chirurgové zbavili nepříjemného abscesu v hrtanu a poslali hnis na rozbor, nestačili se divit.

Žádný běžný patogen v něm totiž nebyl. Zánět nezpůsobila ani bakterie, ani virus, ale houba běžně se živící dřevem, uvádí článek uveřejněný letos v polovině března v časopisu Medical Mycology Case Reports.

[chooze:article;value:495815]

Za ošklivou nákazu mohla jinak neškodná houba Chondrostereum purpureum neboli pevník nachový, jak zjistili odborníci ze Světové zdravotnické organizace (WHO) po rozboru DNA. Tato houba se vyskytuje i v Česku a u rostlin způsobuje takzvanou stříbřitost listů.

"Můžeme ji nalézt i u nás na dřevě listnáčů, vzácně i jehličnanů. Známá je i jako původce choroby ovocných dřevin, hlavně třešní, švestek a podobně," vysvětluje mykolog u Univerzity Karlovy Ondřej Koukol.

Ind se houbou nakazil nejspíš v práci. Jeho specializací totiž měly být právě dřevokazné houby. "Tyto případy jsou sice nesmírně vzácné, ale ne nemožné. Již před několika desítkami let byla opakovaně zaznamenána infekce dýchacích cest jinou dřevokaznou houbou, a to klanolístkou obecnou," dodává český mykolog.

Ještě zajímavější je případ tím, že podle lékařských záznamů měl být nakažený muž před napadením houbou zdravý. Netrpěl cukrovkou ani AIDS a nebral ani léky, které by mohly oslabit jeho imunitu. Podle časopisu Vesmír byla totiž v naprosté většině případů houbová infekce zjištěna právě u osob s oslabenou imunitou.

[chooze:article;value:485755]

Tvrzení autorů zprávy, že je přenos houbových onemocnění z rostliny na člověka nový koncept, ale Koukol vzhledem ke starším zjištěním považuje za poněkud přehnané. Stejně tak se ohradil proti titulkům zahraničních bulvárních deníků o vražedné houbě.

"Dostal běžná antimykotika k užívání po dobu dvou měsíců. Po dvou letech sledování se nákazy zcela zbavil, odezněly i jeho problémy. Rozhodně nebyl ohrožen na životě, akorát měl zúžené dýchací cesty," shrnul závěry indického článku český mykolog. Přesto houbové infekce nelze úplně podceňovat. Velké obavy vyvolává například plíseň Candida auris.

Velké riziko představují také bakterie, které jsou stále odolnější vůči antibiotikům:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.