MAPY: Klíšťata už řádí! Letos bude jejich aktivita vysoká, varuje meteoroložka

Zatímco mnozí Češi ještě stále neuklidili zimní bundy hluboko do svých skříní, klíšťata už o sobě dávají vědět. A následující týdny pro ně budou jako dělané. Po několika deštivých dnech, kdy půda dostala potřebnou vláhu, se totiž konečně oteplí.

"Nahraje jim to, že začne bujet vegetace. A jakákoli vyšší teplota způsobí, že se jim začne dařit. Navíc půda není suchá, když spadlo od páteční půlnoci do sobotního rána i přes 50 milimetrů srážek," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová. Pršet však bude i v dalších dnech.

[chooze:article;value:496190]

Klíště má totiž rádo vlhko. "Typickým biotopem jsou listnaté a smíšené lesy a porosty křovin s bylinným patrem, kde se udržuje optimální vlhkost po celý den. Klíštěti se daří také na okrajích vodních toků a ploch, v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách," přiblížili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Výhledy odborníků však nejsou nijak příznivé. "Očekáváme, že letos bude aktivita klíšťat poměrně vysoká. Protože kvůli teplé zimě nepomrzla," varovala Honsová.

Předpověď

Podle předpovědi ČHMÚ a Státního zdravotního ústavu (SZÚ) už v některých okresech v Česku má být aktivita klíšťat na třetím stupni, který představuje středně velké riziko.

[chooze:article;value:473033]

Lidé by se tak před procházkou měli nastříkat repelentem. "Důležité je si v přírodě nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin. Večer a ráno je nutná prohlídka těla, případně odstranění klíšťat," radí meteorologové.

Neděle

V neděli bude na většině území mírná nebo nepatrná aktivita klíšťat. Se střední aktivitou však musí počítat lidé například v části Moravskoslezského, Olomouckého či Zlínského kraje. Na pozoru by měli být také obyvatelé Ústeckého kraje, klíšťata budou místy aktivní také na jihu Moravy či na Královéhradecku, Pardubicku nebo Kutnohorsku.

Pondělí

Situace v pondělí pak bude o něco horší než v neděli. Střední aktivita bude platit na většině území severních Čech, v Jihomoravském a Olomouckém kraji nebo na Plzeňsku. V ostatních částech země bude aktivita mírná, nebo dokonce nepatrná.

Klíšťová encefalitida je v Česku na vzestupu. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.