Zeman u Čechů pohořel! Prezidentování bylo nedůstojné, kritizují ho

U bývalého prezidenta Miloše Zemana převažovalo téměř ve všech zkoumaných oblastech negativní hodnocení.

"V porovnání s předchozími prezidenty Václavem Havlem a Václavem Klausem v období na konci jejich působení hodnotili občané u Miloše Zemana lépe, jak byl v kontaktu s občany a znal jejich problémy," uvedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění. V ostatních oblastech však Češi hodnotí Zemana hůře než jeho předchůdce.

[chooze:article;value:496773]

Nejvíce kritiky sklidil Zeman za to, jak dbal o vážnost a důstojnost svého úřadu. Jako velmi špatné nebo spíše špatné ohodnotilo jeho počínání 73 % lidí. Podobně kriticky pak Češi vnímají i to, jak Zeman působil u občanů jako autorita. Negativní hodnocení dalo 71 % respondentů. Spokojeni nebyli občané ani s tím, jak Zeman reprezentoval Česko v zahraničí. Kritiku sklidil od 67 % Čechů.

Relativně nejvíce oslovených oceňovalo, jak Zeman plnil funkce jemu svěřené Ústavou ČR, přestože také v tomto případě převažují negativní názory. Kladně hodnotilo 40 % dotázaných. 39 % lidí pak bylo spokojeno právě s tím, jak byl Zeman v kontaktu s občany a znal jejich problémy.

"Z časového srovnání s předchozími výzkumy vyplývá, že oproti šetření z ledna 2020 se hodnocení prezidenta České republiky Miloše Zemana výrazně zhoršilo ve všech sledovaných parametrech, přičemž ve všech případech dosáhlo nejkritičtější podoby za celou dobu jeho působení ve funkci, i když u reprezentace země v zahraničí, působení v roli autority u občanů a dbaní o vážnost a důstojnost svého úřadu se jeho hodnocení neliší od toho, které zaznamenal výzkum realizovaný v lednu 2015," doplnili odborníci z CVVM.

[chooze:poll;value:82f13b3af0479eb554643ac5c9ff1b7dd7ac9de5;layout:tn_nova]

Největší propad byl zaznamenán v otázce toho, jak je v kontaktu s občany a zná jejich problémy. Právě v této oblasti převažovaly v předchozích průzkumech vždy pozitivní odpovědi. Od toho minulého ale jejich podíl klesl o 20 %.

"Z perspektivy celého období výkonu jeho funkce je možné konstatovat, že prezident Miloš Zeman byl hodnocen výrazně nejpříznivěji v lednu roku 2016, ačkoli v letech 2014 a hlavně 2015 bylo jeho hodnocení z hlediska dlouhodobého průměru zřetelně horší, v období let 2017 až 2020 se pak bez zásadních změn s jen drobnými oscilacemi drželo poměrně vysoko, i když nedosahovalo úrovně z roku 2016. A v posledních třech letech přišel výrazný negativní obrat, který zaznamenalo aktuální šetření," vysvětlilo CVVM.

Zlom podle CVVM přišel na přelomu let 2020 a 2021 během druhé vlny pandemie koronaviru. Právě ta podlomila celkovou důvěru Čechů v centrální instituce v čele se Zemanem.

"Hodnocení Miloše Zemana bylo vždy výrazně polarizovanější, než bylo hodnocení obou jeho předchůdců, přičemž značnou část jeho podporovatelů tvořili lidé, kteří se jinak k politickým institucím vymezovali negativně," doplnili experti.

[chooze:article;value:493647]

Výzkum probíhal od 30. ledna do 22. března 2023 a zúčastnilo se ho 861 respondentů starších 15 let.

Zemanův poslední den ve funkci byl poklidný. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.