Paní Zdeňka koupila mamince zahrádku. Majitel ale tajně pozemek prodal dvakrát

Před více než rokem se rodina paní Zdeňky rozhodla pořídit si zahrádku na venkově. Chtěli mít místo, kam by mohli brát Zdenčinu maminku, která krátce předtím prodělala mrtvici. Zahrádka by posloužila jako klidné místo na zotavení po akutním zdravotním problému.

Rodina si vyhlédla malý pozemek v Mutěnicích na Strakonicku. Kousek země o výměře 402 metrů čtverečních proměnili za rok z louky u silnice v půvabnou zahradu. Se sjednáním smlouvy, která byla psaná na Zdenčinu maminku, nebyl problém. Prodejce byl srozuměný se skutečností, že maminka po mrtvici není schopna parcelu převést na sebe v katastru nemovitostí. Čekalo se tedy, až jí bude lépe.

[chooze:article;value:492502]

O prodeji úřad v Mutěnicích dobře věděl. "Šli jsme tehdy za paní starostkou, aby ona i zastupitelstvo věděly, že pozemek nyní vlastníme, i když v katastru je stále uvedený pán, který nám jej prodal," vysvětlila Zdeňka.

Tím větší bylo její rozčarování, které přišlo letos v únoru. Jeden ze zastupitelů, kteří tehdy seděli na mutěnické radnici a o odkoupení pozemku měli vědět, jejich zahradu koupil. Ne však od Zdeňky, nýbrž od původního prodejce. Ten tak jeden pozemek prodal dvěma různým lidem.

A zatímco Zdenčina maminka sotva chodí, stačil nový kupec zasáhnout. "Nechal se zapsat do katastru nemovitostí dřív, než jsme to ze zdravotních důvodů mohli udělat my," popisuje Zdeňka. V katastru nemovitostí je tak jméno bývalého zastupitele, což vytváří další problémy.

[chooze:article;value:499606]

Bývalý zastupitel se podle Zdeňky odmítá dohodnout. "Snažil se nás odtamtud vystrnadit. My pryč nechceme a on zase nechce své peníze zpátky," popisovala problémovou situaci Zdeňka.

Celá situace se mohla ještě více zkomplikovat. I poté, co byl pozemek podruhé prodán, zůstával na internetových stránkách realitní kanceláře Bioreality, která jej nabízela. Dokonce se inzerát na pozemek objevil 2. března, tedy několik dní poté, co jej koupil bývalý zastupitel.

Realitní firma poskytla vysvětlení. "Podle aktuálního šetření došlo k tomu, že nabízený pozemek prodal majitel svou vlastní cestou a bez našeho vědomí. A zapomněl nás o tom uvědomit. Výjimečně se tato chyba v případě spolupráce s vlastníky na základě nevýhradního zastoupení stane," vysvětlil jednatel firmy Bioreality Jiří Loskot. Zároveň sdělil, že inzerát při nejbližší příležitosti stáhne.

[chooze:article;value:485752]

Kauza může skončit i před soudem. V takovém případě čeká paní Zdeňku spousta dalších problémů. Bude to pro ni totiž znamenat, že bude muset soudu prokázat řadu okolností.

V první řadě by musela prokázat, že byla první, kdo pozemek koupil. "Hodně záleží na tom, jestli dokáže prokázat, že to prodejce prodal dvakrát. Pro paní to bude znamenat žalobu na určení vlastnického práva," řekl advokát Pavel Kolesár.

Kolesár také doporučuje podat trestní oznámení na prodejce. "To on je v tomto případě viník," tvrdí advokát. Řešení situace je však podle něj jednoduché. Po konečném rozsudku připadne pozemek jedné straně, zatímco té druhé budou vráceny peníze za pozemek.

Katastrální úřady kontrolovaly stavby a pozemky. Našly tisíce chyb (12/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.