Meteorologové zpřísnili výstrahu. Na Dyji byl vyhlášen třetí povodňový stupeň

Vytrvalý liják přecházel od východu na západ Česka, nejvíce napršelo v jižní polovině země. Během noci hlásilo první a druhý povodňový stupeň na 70 měřících míst, nejvíce na Vysočině, kde druhého stupně dosáhla Oslava v Nesměři a Mostišti pod přehradou, Jihlava v Bransouzích a Ptáčově, Balinka v Balinách a Želetavka v Jemnici. Třetí povodňový stupeň pak hlásí meteorologové na Dyji v Janově.

Na druhý stupeň se rozvodnila Svratka v jihomoravské Veverské Bítýšce, Novohradka v Úhřeticích v Pardubickém kraji a Moravská Dyje v jihočeském Janově.

[chooze:article;value:499835]

​Prvního stupně dosáhla kupříkladu Třebůvka v Olomouckém, Dyje v Jihomoravském či Lužnice v Jihočeském kraji. Zvýšenou hladinu naměřili vodohospodáři také na Botiči u Prahy, ten dokonce vystoupal na druhý stupeň. Po osmé hodině ráno však stanice hlásila pokles na první povodňový stupeň.

K ránu se hustý déšť přesunul nad jižní Čechy a Plzeňsko, kde se rozvodnila Klabava v Hrádku na Rokycansku. Podle předpovědi by měly srážky dopoledne ustávat a hladiny řek mají začít klesat.

Výstraha

Povodňové ohrožení pro část Jihočeského kraje platí do sobotní půl 12 dopoledne. Podle meteorologů může hladina Dyje v Janově překročit třetí povodňový stupeň.

V platnosti je také povodňová pohotovost, a to do nedělního poledne pro část Pardubického kraje. Hladiny řek se totiž mohou zvednout až na 2. stupeň povodňové aktivity a voda se může vylít z břehů.

[chooze:article;value:499633]

Ve stejnou dobu platí také povodňová bdělost pro část Středočeského, Královéhradeckého, Pardubického a Jihomoravského kraje a Jihočeský, Plzeňský kraj a Vysočinu. Hrozí totiž 1. stupeň povodňové aktivity.

Varování před povodněmi:

​Ošklivé počasí vydrží celý víkend. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.