Jídlo v nemocnici nemusí být zlé. Za své obědy nemocnice v Belgii získala cenu

Je libo hamburger s lanýži nebo třeba vařený hovězí jazyk s houbami a zeleninou? To není menu luxusní restaurace, ale z nemocnice AZ Groeninge nedaleko belgického města Korjtijk. Ta si vysloužila nejen pochvalu pacientů ale i prestižní kulinářské ocenění Gault&Millau.

"Jednoho dne jsem zavolal do Gault&Millau: Hej kluci, nebylo by hezké najít cestu, jak vylepšit naše jídlo? Šest měsíců jsme vše připravovali a konzultovali. Nebylo jisté, jestli se budeme moci o ocenění jako nemocnice vůbec ucházet," vysvětlil šéf nemocničního cateringu Phillip Dupont.

Nemocnice si zakládá na přípravě jídel z čerstvých surovin a nepoužívá žádná dochucovadla. Pokrmy tu připravují předem a uchovávají vakuované až týden. Každý den se místní kuchaři musí popasovat s až 168 různými dietními požadavky pacientů.

[chooze:article;value:497951]

"Opravdu mi tady chutná. Když to porovnáte s ostatními nemocnicemi, ta chuť je prostě o mnoho lepší. V jiných nemocnicích vlastně ani žádné chutě necítíte. Nepoznáte bramboru od masa. Tady poznáte na jazyku každou surovinu," chválila si stravu pacientka Alice.

"Nejvíc mi tady chutná hovězí jazyk se žampiony a brokolicí. To vše je ještě přelité rajčatovou omáčkou," popsala svůj oblíbený recept Marrine, která v nemocnici také přebývá.

V nemocnici se připravuje 40 procent jídel, zbytek pro ni vaří pečlivě vybraní dodavatelé. Aby kuchyň zbytečně neplýtvala potravinami, pacienti si jídlo na další den objednávají pomocí systému, který umí odhadnout, jaký bude o daný pokrm zájem. A podle toho naplánovat i množství porcí.

"Pro pacienty denně vyrobíme 900 jídel. A stejný počet pro zaměstnance a návštěvy," uvedl Dupont. Gault&Millau je průvodce po restauracích podobný známější Michelinské hvězdě. AZ Groeninge je první nemocnicí v zemích Beneluxu, která certifikát obdržela.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.