Sny o 100 miliardách z windfall tax se rozplynuly. Stát bude rád za půlku

Stát doufal, že díry v rozpočtu alespoň částečně zalátá daní z neočekávaných příjmů, která měla dopadnout na energetické společnosti a banky. Příjmy z daně mají do kasy přitékat v letech 2023 až 2025.

"Výnos windfall tax bude ze 100 % příjmem státního rozpočtu a ministerstvo tyto příjmy pro rok 2023 odhaduje na asi 85 miliard korun. V roce 2024 ministerstvo financí odhaduje příjem státního rozpočtu z windfall tax ve výši 39 miliard korun a v roce 2025 zhruba 25 miliard korun," uvedlo ministerstvo financí loni v říjnu.

Jenže letos je všechno jinak. "Ministerstvo financí aktuálně odhaduje mimořádné příjmy z windfall tax a odvodů z tržeb elektřiny ve výši přes 40 miliard korun," uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Weiss pro TN.cz.

Podle dokumentu z 12. dubna, který slouží jako podklad pro jednání Výboru pro rozpočtové prognózy, bude letošní výnos 28 miliard, v příštím roce 13 miliard a v roce 2025 11 miliard. "V září loňského roku při schvalování státního rozpočtu na rok 2023 pracovalo ministerstvo s tehdejšími vysokými cenami energií, jejichž budoucí vývoj v letošním roce nebylo možné spolehlivě predikovat," vysvětlil Weiss.

[chooze:article;value:499140]

​Podle ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády (NERV) Dominika Stroukala se odhad výnosu snížil hlavně proto, že se skoro nic nevybere od bank, na což ale on i jiní ekonomové dříve upozorňovali.

Peníze by však nakonec nemusely chybět. Jak uvádí Weiss, snížily se totiž ceny energií, a tak nebude muset stát vyplácet tak vysoké kompenzace. "Pro účely udržení navrženého deficitu státního rozpočtu 295 miliard korun zůstává klíčové, aby mimořádné příjmy pokryly mimořádné výdaje, tedy aby jejich poměr zůstal rozpočtově neutrální, což aktualizované odhady ministerstva financí nyní potvrzují. To znamená, že nebudou-li mimořádné příjmy z windfall tax a odvodů z tržeb elektřiny a mimořádné výdaje státního rozpočtu ve výši 100 miliard korun, ale například 40 miliard korun, není to z pohledu rozpočtu žádný problém," sdělil Weiss.

"Ministerstvo financí říká, že by to mohlo vyjít vyrovnaně, já si ale myslím, že to bude trochu v minusu. Je to i proto, že se odchýlili od návrhu, jak to NERV původně plánoval, a udělali to jen na některé banky a neudělali to retrospektivně a banky se na to přizpůsobily," doplnil Stroukal.

Podívejte se na reportáž TV Nova ohledně navrhované úpravy daní:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.