V Česku se objevil nový typ salmonely. Je velmi infekční a má těžký průběh

V Česku se objevila nákaza, kterou zná naše zdravotnictví jen z teorie. "Je poprvé u nás v republice popsána nebo zachycena," prozradil přednosta Kliniky infekčních nemocí královéhradecké fakultní nemocnice Petr Prášil.

Bakterii měla v těle i žena, která jela do nemocnice sanitkou pod majáky. Přes týden byla hospitalizována. "Vůbec jsem se nemohla hýbat," svěřila se pacientka. Příznaky jsou totiž mnohem horší než u běžné salmonelózy. 

[chooze:article;value:498666]

​"Průběh té infekce, epidemie, je explozivní. Příznaky nastupují daleko rychleji," upozorňuje Prášil. To potvrzuje i další pacient – Marek Bezouška. "V pátek jsem si objednával přes rozvozovou službu jídlo k obědu a v sobotu po obědě přišla nevolnost," popsal průběh. 

Podle lékařů se tento kmen vyskytuje v jihovýchodní Asii. Zdrojem bývají zejména mořské plody.  

Počet nakažených se ještě nezastavil. Hygienici už vědí o sto třiceti nemocných. Devadesát z nich má prokázanou salmonelu. "Jako vysoce pravděpodobný zdroj se jeví na místě vyráběná arašídová omáčka," konstatovala mluvčí královéhradecké hygienické stanice Veronika Krejčí. 

"Velmi mě to mrzí, je to neakceptovatelné. Teď v této situaci nemůžu udělat nic jiného, než restauraci zavřít a veřejně se všem omluvit," vyjádřila se majitelka restaurace, kde se objevily první případy. 

[chooze:article;value:492675]

​Za posledních dvacet let se Salmonella Thompson objevila podle lékařů na zhruba deseti místech po světě. Třeba ve Spojených státech amerických nebo v Norsku. "Další epidemie byla v Nizozemsku v roce 2012. Tam bylo 800 případů po požití uzeného lososa," uvedl Prášil. 

Poslední epidemií si prošla Korea. "Bylo nakaženo tisíc studentů. Nákaza byla ze školní jídelny, tam ten přenos je zajímavý – kontaminované čokoládové sušenky," doplnil lékař. 

Ačkoli tenhle druh salmonely působí na pacienty hůř, podle lékařů zase příznaky odeznívají rychleji. Pacienti ale mluví o silné únavě a horečkách. "Měla jsem 39, přes 39, i 40 stupňů," svěřila se pacientka. "V tomhle duchu to probíhalo tři dny, šílený bolesti střev," doplnil pacient Marek. 

Provozovnu v Hradci Králové hygienici zavřeli a nařídili sanitaci.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.