Čeští vědci se podíleli na startu vesmírné sondy. Její start ale zrušili

[chooze:gallery;value:31005]

​Sonda JUICE měla z Francouzské Guyany v Jižní Americe odstartovat ve čtvrtek přesně ve 14:15 SELČ z evropského kosmodromu Kurou. Plánovaný start se ale nakonec nekonal. Na vině je podle Evropské kosmické agentury špatné počasí, konkrétně přílišné riziko blesků. Vzlet byl proto odložen na další den.

Sonda by se tak už v pátek mohla vydat na 884 milionů kilometrů dlouhou cestu naší Sluneční soustavou. V rámci toho má prozkoumat tři měsíce planety Jupiter. Právě na nich by se podle vědců mohly pod ledovou kůrou oceánu vyskytovat vhodné podmínky pro život.

[chooze:article;value:497444]

​Sonda ale sama o sobě není určena k hledání života. Vědci ale díky ní chtějí pochopit, jak vypadá struktura ledových měsíců největší planety Sluneční soustavy a zda jsou jejich domněnky o oceánech a podmínkách pro potenciální výskyt života pravdivé.

Na startu sondy se podílí í čeští odborníci z Akademie věd České republiky. Ti vyráběli část přístroje, který bude ve vesmíru měřit elektromagnetické vlny na akustických frekvencí. Podle vrchní ředitelky sekce vysokého školství, vědy a výzkumu ministerstva školství Radky Wildové tak zapojení Čechů do projektu potvrzuje, že Česká republika má pevné místo v celoevropské spolupráci v kosmickém výzkumu.

Zásah. Sonda NASA trefila asteroid, aby ho vychýlila z oběžné dráhy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.