Česko má v Koreji ostudu. Člen vládní mise měl sexuálně obtěžovat hygieničku

Úspěch vládní mise v Jižní Koreji vedené ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS) údajně ohrozil armádní lékař, který s delegací cestoval. Když vládní speciál dosedl na letiště v Soulu, měl muž, který byl v tu dobu pod vlivem alkoholu, obtěžovat jihokorejskou hygieničku, která cestujícím měřila teplotu. Podle portálu iDnes, který o incidentu informoval jako první, ji plácnul po zadnici.

Žena si chování lékaře nenechala líbit a hlásila jej tamním úřadům. Ty nyní celý případ řeší společně s českou stranou. "Můžeme potvrdit, že řešíme konzulární případ českého občana v Soulu, který přicestoval společně s ministerskou delegací," řekl pro TN.cz mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

[chooze:article;value:473401]

Na české straně se chováním armádního lékaře zabývá ministerstvo obrany. Resort jej plánuje po návratu do vlasti potrestat. Zatím však není jasné, jestli věc už nevzaly do rukou korejské autority, které jej mohly zadržet či přímo zatknout.

Jižní Korea patří k zemím, které sexuální obtěžování žen berou velmi vážně. Z pohledu Korejců tak lékaře pravděpodobně neomlouvá jeho opilost ani příslušnost k vládní delegaci. Svým chováním mohl přispět k poškození česko-korejských vztahů.

Do Jižní Koreje zamířila před časem také delegace Markéty Pekarové Adamové. Připomeňte si její misi (3/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.