Zpráva o odvodech překvapila i lékaře. Musíme si zvykat, zní z armády

Do e-mailových schránek desítek lékařů v Ústeckém kraji dorazila po Velikonocích výzva k účasti na cvičení Odvodné řízení 2023, které má proběhnout 18. května. Mnohé z nich přitom tato zpráva překvapila. "Praktickou lékařku dělám 30 let. Odvody jsem naposled dělala v roce 2000 a s něčím podobným jsem se od té doby nesetkala," tvrdí například Jarmila Sulíková z Děčínska.

Překvapená byla i její kolegyně Iva Beranová, oblastní delegátka Sdružení praktických lékařů. "Myslím si, že to jenom způsobilo jenom velký strach v populaci a paniku. Celé to působilo dost zmatečně," sdělila redakci TN.cz.

[chooze:article;value:495060]

"V té pozvánce není jakákoliv koncepce. Nebylo jasné, jak to bude ohodnoceno, co se po nás bude chtít, kde se to přesně bude odehrávat. Nebylo také jasné, jakou lékařskou odbornost požadují. Kraj oslovil jak oblastní lékařskou komoru, kde jsou i nemocniční lékaři, tak nás na sdružení praktiků, a také sdružení ambulantních specialistů. Takové věci by měly být mnohem lépe připravené," doplnila Beranová.

Zpráva se rychle rozšířila i na internet a sociální sítě. "Mobilizace! To je proces, který zatloukal před volbami prezidenta samotný generál Pavel a další. Armáda chce, aby si lékaři po celém Česku natrénovali, jak provádět odvodní řízení pro případ, že by k odvodům v budoucnu došlo. Tvrdí, že podobná školení provádí každoročně. Šéf lékařské komory ale o takových cvičeních neví," napsal třeba na sociální síť Facebook jeden z jejích uživatelů.

Například v sousedním Slovensku podobné příspěvky způsobily mezi některými lidmi paniku a zavalení vojenských úředníků žádostmi o zbavení branné povinnosti.

Podle české armády jde ale skutečně o pravidelné každoroční cvičení. Že by při oslovení lékařů vojáci pochybili, mluvčí armády Ivo Zelinka odmítá. "Je to pravidelné cvičení, které pořádáme od roku 2015. Jedinou letošní novinkou je to, že tentokrát neprobíhá v krajích postupně, ale současně," tvrdí.

[chooze:article;value:491109]

Vysvětlení, proč většina lékařů neměla o těchto cvičeních tušení, je podle Zelinky jednoduché. "Účastní se ho většinou jednotky lékařů. Praktických lékařů je v Česku asi 80 tisíc. Takže logicky je tam velký nepoměr," vysvětlil.

Zdůraznil také, že účast na cvičení je zcela dobrovolná. "Nám velmi zjednodušeně šlo o to, mít tam na kraj ty dva civilní praktické nebo posudkové lékaře, ten civilní prvek, abychom viděli, jak celý systém funguje. Oni pak na oplátku získají nové schopnosti pro případ ohrožení státu," doplnil.

"Pravomoc oslovovat lékaře mají krajské úřady a Ústecký kraj se rozhodl oslovit lékaře touto formou. Jaký způsob zvolí, je na naprosto v jejich kompetenci. V ostatních krajích to může probíhat jinak. Mohli například oslovit skupinu lékařů, se kterou dlouhodobě spolupracují, nebo je oslovit nějakým jiným kanálem. To už je na nich," dodal.

[chooze:article;value:486990]

Krajský úřad zvolenou formu, kdy kontaktoval oblastní lékařská sdružení, zdůvodnil tím, že se kvůli konání akce v dopoledních hodinách, kdy lékaři běžně ordinují, snažil oslovit co nejširší okruh možných zájemců, aby naplnil alespoň ona dvě armády požadovaná místa.

Právě pravomocí krajů Zelinka vysvětluje také to, proč prezident České lékařské komory Milan Kubek o cvičení nevěděl. Webu Seznam zprávy totiž řekl, že o něm slyší poprvé. "Akce probíhá v přímé koordinace jednotlivých krajů s lékaři, případně jejich oblastními sdruženími, na straně jedné a krajskými vojenskými velitelstvími na straně druhé. Proto tam není důvod, aby to třeba Středočeský kraj řešil s prezidentem lékařské komory. Vlastně ani nerozumím tomu, proč se zrovna jeho na to cvičení někdo ptal," myslí si.

Díky hromadnému rozeslání pozvánek v Ústeckém kraji si ale podle Zelinky cvičení tentokrát všimla i široká veřejnost, včetně dezinformační scény. Je podle něj ale dobře, že se to stalo tématem. "Bereme to jako příležitost. Česká společnost téma bezpečnosti dlouhodobě vytlačovala ze svého vědomí, protože nám bylo nepříjemné. Na druhou stranu je nutné, aby o tom armáda mluvila, aby čeští občané věděli, že jsme připravení i na tyto situace," vysvětlil.

[chooze:article;value:499220]

"Je to o dlouhodobé komunikaci. Našim cílem je, aby lidé pochopili, že stejně jako je každý měsíc zkouška sirén, tak každý rok probíhá podobné cvičení. Ta zkouška sirén už taky nikoho nevyděsí, protože všichni chápou, že je to něco pravidelného a přirozeného," dodal.

Odmítl také, že by armáda v komunikaci v tomto případě zaspala. "Běžně o podobných cvičeních informujeme dva týdny před jeho konáním. Na nepravdivé informace už jsme reagovali na sociálních sítích a další kroky, včetně vystoupení náčelníka generálního štábu, budou následovat," sdělil.

Částečná mobilizace může mít podle armády význam i dnes, kdy je povinná vojenská služba dávno minulostí. "Armáda si i nadále zachovala schopnosti braneckého rozvinutí – zbraně, techniku atd., i když samozřejmě nejsou takové, jako v minulosti. A ve chvíli, kdy by vyčerpala všechny své ostatní rezervy by mohlo dojít k nějaké výběrové mobilizaci specialistů nebo jednotlivých ročníků, záleželo by na velikosti hrozby," míní Zelinka.

Branná povinnost se týká občanů České republiky od 18 do 60 let, bez rozdílu pohlaví.

Řehka: Musíme počítat s tím, že Rusko bude hrozbou, ať se nám to líbí, nebo ne:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.