SROVNÁNÍ: Konec levného kempování na Jadranu. Chorvatsko letos vyjde nejdráž

Ačkoliv ve srovnání s pobytem v hotelu je dovolená v kempu levnější, cestovatelé i tak budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Podle nejnovější analýzy webu PinCAMP, který spadá pod německou motoristickou organizaci ADAC, se ceny v kempech zvýšily v Evropě v průměru o sedm procent. 

Nutno dodat, že analýza zahrnuje pouze 11 evropských zemí, mezi kterými není například Česko, Slovensko nebo Polsko. Chorvatsko, které stále patří mezi Čechy nejnavštěvovanější letní destinace, ale na seznamu najdeme, a to dokonce hned na prvním místě.

[chooze:article;value:497147]

​Oblíbená země ležící na pobřeží Jadranu se s průměrným 15procentním nárůstem cen stala nejdražší evropskou destinací, co se týče kempování. Průměrná cena za noc pro tříčlennou rodinu s jedním dítětem v hlavní sezoně tam vyjde na 69,30 eura, tedy v přepočtu více než 1 600 korun. Cena zahrnuje místo, elektřinu a sociální zařízení se sprchou. 

V závěsu je další z oblíbených destinací – Itálie letos stojí v přepočtu více než 1 500 korun na noc. Následuje Švýcarsko, Španělsko a Rakousko. 

Destinace (seřazeno od nejdražší) Průměrná cena za noc v kempu v hlavní sezoně 2023 (v přepočtu na Kč)
Chorvatsko 1 619
Itálie 1 537
Švýcarsko 1 534
Španělsko 1 408
Rakousko 1 282
Dánsko 1 238
Nizozemsko 1 229
Francie 1 144
Velká Británie 1 100
Německo 995
Švédsko 911
Zdroj: ADAC

Ne ve všech srovnávaných destinacích ale kempy od loňské sezony zdražují. Ve Velké Británii naopak došlo k poklesu cen. Na rozdíl od Chorvatska či Itálie ale britské ostrovy nepatří mezi lokality, kam by Češi jezdili ve větším množství kempovat. 

Konečná cena v konkrétním kempu se samozřejmě vždy odvíjí od umístění a vybavení, náklady také zvyšuje využití Wi-Fi a dalších doplňkových služeb, domácí mazlíčci a samozřejmě jídlo a nápoje. 

Chorvatsko očekává úspěšnou sezonu

I přes citelný nárůst cen odstartovala v Chorvatsku předsezona velmi úspěšně, alespoň tedy pro místní podnikatele. Podle rozhlasové a televizní společnosti HRT jsou už téměř všechny hotely a kempy na Jadranu otevřené. Například na Istrii touto dobou ještě nikdy nebylo tolik zahraničních turistů. Většinou se jedná o Němce a Rakušany, zavítali tam ale i hosté z jiných koutů Evropy. 

[chooze:article;value:486547]

​"Můžeme bezpečně říct, že letošní rok je rekordní. Za první tři měsíce nám počet ubytování vzrostl o 12 % ve srovnání s loňským rokem," uvedla Iva Damuggiová z turistického sdružení v Rovinji. "Máme více hostů než loni, i když loni byly Velikonoce později. Očekáváme dobré počasí a doufáme, že obsazenost bude ještě vyšší," potvrzuje provozovatelka kempu v Medulinu Jelena Markušičová. 

Ceny jsou zatím o něco nižší, podnikatelé v cestovním ruchu ale očekávají, že v hlavní sezoně porostou. "Pokud nyní vidíme, že obsazenost bude výborná, pak to ovlivňuje ceny," konstatoval prezident chorvatské Asociace cestovních kanceláří Boris Žgomb. 

O tom, že dovolená v Chorvatsku bude letos dražší, se vědělo už na začátku roku. Poté, co země přešla na euro: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.