Rusko chystá efektivnější mobilizaci. Povolaní muži už nebudou moci utéct

Rusko se poučilo z loňské podzimní vlny mobilizace a rozhodlo se celý proces zefektivnit. Státní duma v úterý schválila zákon, který umožní snazší mobilizaci a zároveň ztíží únik před mobilizací.

Nyní tak bude moci Rusko mobilizovaným rozesílat povolávací rozkazy také elektronicky. Rozšíří tak své možnosti oproti minulému podzimu, kdy se muselo spoléhat především na poštu. Důležitou změnou je skutečnost, že bude rozkaz považován za doručený a přečtený okamžitě, píše agentura TASS.

[chooze:article;value:485892]

Na základě toho mohou začít platit pro mobilizované speciální podmínky. Zákon totiž upravuje i postihy za pokusy o vyhnutí se vojenské službě. Muži povolaní do armády v Rusku nesmí řídit vozidla, kupovat či prodávat nemovitosti ani si půjčovat peníze. Navíc jim zákonodárci zakazují překročení hranic.

Nová pravidla však neplatí pouze pro mobilizované. Týkat se budou také všech, kteří jsou povinni v případě nouze nastoupit k vojenské službě, jako jsou například rezervisté. Podle portálu Mezuda to oznámil Andrej Kartapolov, předseda bezpečnostní komise Státní dumy.

Rusko okamžitě oznámilo, že se nechystá druhá vlna mobilizace, která by se podobala té podzimní. "Digitalizace je naprosto nezbytná. Potřebujeme zlepšit a modernizovat naši vojenskou administrativu," vysvětlil smysl zákona podle agentury RIA Novosti mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

I přes Peskovovo prohlášení se Rusko snaží zabránit nové vlně emigrace, která vypukla po ohlášení mobilizace. "Rozhodně není důvod vyvolávat paniku. Opatření není spojené s mobilizací. To je třeba pochopit a neustále vysvětlovat," tvrdil podle RBC Peskov.

[chooze:article;value:498935]

Rusko má přitom dobrý důvod se obávat zvýšené emigrace. Za loňský rok utrpělo dvěma velkými emigračními vlnami, kvůli kterým ztratilo výraznou část produktivní populace. První útěky začaly okamžitě po vypuknutí války na Ukrajině, druhá vlna přišla po zářijové mobilizaci.

Loňský rok byl z hlediska pracovní síly pro Rusko jeden z nejhorších. Podle portálu Moscow Times mezi prosincem 2021 a prosincem 2022 ztratilo Rusko přes 1,33 milionu pracovníků ve věku 20 až 34 let. Nejvíce jich zmizelo ve věkové skupině 25 až 29 let, kterých ubylo více než 724 tisíc. V kategorii lidí mladších 35 let šlo o celkový propad zhruba o 5 procent.

V Rusku se na pracovním trhu objevuje stále více starších lidí. Země má od rozpadu Sovětského svazu problém se stárnoucí populací a před pěti lety muselo přistoupit na důchodové reformy, mezi kterými bylo i zvednutí věku odchodu do důchodu. Na pracovním trhu se tak loni objevilo více než půl milionu pracovníků ve věku od 50 do 69 let.

Rusko podle Prigožina konečně dobylo Bachmut. Ukrajinský prezident to popírá:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.