Lenka vozí každý den dceru do vzdálené školy. Měsíčně ji to stojí tisícovku

Aby se včas dostali do školy, vstávají o půl hodiny dřív. Dalších dvacet minut trvá cesta z Kunčiček u Bašky do Frýdku-Místku. Lenku Pěluchovou, která každý den doprovází svou dceru do školy, to měsíčně vyjde na tisíc korun.

"Sice podle bydliště by dcerka měla navštěvovat školu v Bašce, ale přece jenom je tam velký nátřesk, tak jsme nechtěli riskovat, že by se dcerka nedostala. Proto jsme zvolili školu v Místku," vysvětlila paní Pěluchová.

V Bašce zatím pro tento školní rok mají míst dostatek, jenže očekávají, že se to kvůli takzvané zápisové turistice změní. Někteří školáci budou muset chodit do školy jinam. "Objevuje se velké množství dětí, které jsou zapsány třeba na jednom čísle popisném řekněme tři čtyři týdny před zápisem," uvedla ředitelka Základní a mateřské školy v Bašce Renáta Válková.

[chooze:article;value:499473]

Loni ve škole v Bašce napočítali sedm takzvaných zápisových turistů. Letos vědí o nejméně třech dětech. "Školský zákon nám ukládá přijmout k základnímu vzdělávání dítě, které je pro nás spádové," vysvětlila Válková.

Pomoc by měla přestavba budovy naproti škole. Na její střeše by měly vyrůst dvě třídy. "Děláme to proto, abychom byli relativně v klidu a uspokojili opravdu všechny zájemce," vysvětlila Válková.

"Škola není nafukovací a budeme se s tím muset vyrovnat, tak uvidíme, jak to bude dál s školní turistikou," prohlásil starosta Brašky Tomáš Břežek (nez.). Řada rodičů v Česku, hlavně v okolí Prahy, se obává, že se jejich děti do nejbližší školy nedostanou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.