PŘEHLED: Tresty za jízdu na černo se v každém městě liší. Kde jsou nejpřísnější?

Jízda na černo je sázkou, která se řadě lidí nevyplatí. Snaha o ušetření ceny za jízdné může velmi snadno skončit mastnou pokutou. Ne všechny dopravní podniky jsou ale na černé pasažéry stejně tvrdé. A nechat se vézt bez jízdenky rozhodně není jediný prohřešek, který se může prodražit.

Jízda bez platné jízdenky

Naprostá většina dopravních podniků v krajských městech vybírá pokuty ve výši ceny původní nezaplacené jízdenky a přirážky 1 500 korun. Jedinou výjimkou je v tomto ohledu Liberec, který je trochu mírnější. Tam přirážka činí jen tisícovku. V Ústí nad Labem se pokuta nevztahuje na provinilce mladší 15 let.

Jenže i když je přirážka takto vysoká, neznamená to, že ji černý pasažér musí uhradit celou. Pokud pokutu zaplatí hned na místě nebo v určitém časovém limitu, je pokuta snížená. Tento limit se může pohybovat od tří dnů až do dvou týdnů.

[chooze:article;value:488983]

Například v Praze nebo v Plzni mají neplatiči 15 dní, během kterých mohou uhradit sníženou pokutu v hodnotě 1 000 korun. V Olomouci snížená pokuta činí 700 korun a dá se uhradit rovněž do 15 dní. Obyvatelé Jihlavy v případě zaplacení do 15 dnů uhradí přirážku 800 korun, zatímco v Českých Budějovicích se pokuta sráží až na 600 korun.

Jenže ne všechna města jsou tak velkorysá, když přijde na lhůtu k zaplacení snížené přirážky. Pokud se chtějí neplatiči vyhnout plné pokutě například v Karlových Varech nebo v Pardubicích, musí stihnout zaplatit 900 korun plus cenu jízdenky do 10 dnů. Ve Zlíně mají stejnou lhůtu na zaplacení 1 000 korun, ta však propadá, pokud cestující napadne revizora, ať už verbálně, nebo fyzicky.

Obzvlášť si musí pospíšit černí pasažéři v Liberci nebo v Brně, kde mají na zaplacení snížené pokuty jen 5 dní. V Liberci činí snížená přirážka 600 korun z původní tisícovky, zatímco Brno nabízí nižší pokutu ve výši 800 korun plus cena jízdného. Hradec Králové dokonce poskytuje pouze tři dny k uhrazení snížené přirážky, zato ji však snižuje až na 500 korun.

Nejpřísnější je Ostrava, která má s černými pasažéry už delší dobu potíže. Ta od začátku letošního dubna přistoupila ke zpřísnění pravidel pro neplatiče. Ti tak budou mít jedinou možnost uhradit sníženou pokutu v hodnotě 1 000 korun přímo na místě. Jinak zaplatí plnou částku.

[chooze:article;value:498531]

Zaplacení pokuty na místě je o poznání výhodnější i ve městech, která jsou tolerantnější. Města Zlín či Karlovy Vary jsou ochotna snížit přirážku jen na 500 korun, pokud je pasažér zaplatí přímo na místě. V Jihlavě to je o sto korun více.

Zvláštní systém má Plzeň, která při placení přirážky zohledňuje nejen dobu uplynulou od přestupku, ale také to, kdo jej spáchal. Černý pasažér ve věku do 65 let na místě zaplatí 500 korun a do 15 dní od přestupku 1 000 korun plus jízdné. Starší lidé však musí na místě uhradit pouze 200 korun a do 15 dní 400 korun včetně ceny jízdného. Po 15 dnech se oběma věkovým skupinám postihy srovnají a musí platit celých 1 500 korun.

[chooze:article;value:494836]

Plzeň ale rozlišuje i takzvané šedé pasažéry, tedy cestující, kteří si lístek zaplatili, ale cestují s ním i po uplynutí platnosti v toleranci 2 minut. I tam se dělí na dvě skupiny podle věku. Lidé pod 65 let na místě zaplatí 300 korun a ve lhůtě 15 dní 600 korun. Po překročení věkové hranice se okamžitá pokuta snižuje na 150 korun a snížená do 300 korun. Po delší době než 15 dnů se obě skupiny opět sejdou na pokutě 1 500 korun.

Jiné prohřešky

Jízda bez platné jízdenky ale není tím jediným, co může při jízdě v hromadné dopravě vysloužit cestujícím pokutu. Potíže může přinést i nezaplacení přepravného, ať už u zavazadla, nebo u zvířete. V Jihlavě či v Olomouci se zapomenuté přepravné prodraží o stovku, zatímco v Karlových Varech i o 300 korun. Mírný je v tomto ohledu Hradec Králové, kde chybějící přepravné vyjde na 50 korun.

V hlavním městě dokonce za neplacené přepravné musí provinilci uhradit pokutu 400 korun, ta se však při včasném zaplacení do 15 dnů sníží na polovinu. Stejně tak se tam nevyplatí dělat nepořádek. Těm, kteří znečistí nebo poškodí vozidlo dopravce, hrozí pokuta i 1 000 korun.

Podobně je na tom například i Jihlava, kde se poškození trestá 400 korunami, zatímco v Olomouci je trest už 700 korun. V Karlových Varech porušování přepravních podmínek přijde na 500 korun. Plzeň tvrdě postihuje útoky na pověřené osoby (včetně slovních napadení) nebo snahu o útěk. Těmto hříšníkům uděluje pokuty až 1 500 korun.

Dopravní podnik v Brně čelil stížnostem. Autobusy odjížděly příliš brzy (2/2023):