VIDEO: Putin při projevu odhalil zdravotní potíže. Přišel o 32 minut později

Sedmnáct nových velvyslanců, mezi nimi i ze Spojených států amerických, Dánska, Evropské unie nebo Makedonie, ve středu přijal ruský prezident Vladimir Putin v Kremlu. Ceremoniál měl podle agentury RIA Novosti začít ve 14 hodin našeho času, hlava státu ale do sálu přišla o více než půl hodiny později.

Znovu tak rozvířil pochybnosti o tom, zda je zdravotně v pořádku. Několik zdrojů v uplynulých měsících tvrdilo, že Putinovi diagnostikovali rakovinu a Parkinsonovu chorobu. Jeden z příznaků této nemoci, křeče v rukou, se znovu projevil i na úterní schůzi.

[chooze:article;value:498053]

Prezident pevně svíral řečnický stolek, jak už má ve zvyku, aby nebyla jeho indispozice tolik zjevná.

Čelo měl orosené potem a tvář napuchlou. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu to tak bývá takřka pokaždé, když vystupuje na veřejnosti.

Putin se v projevu obrátil i k nové americké ambasadorce Lynn Marie Tracyové, píše agentura TASS. Z konfliktu na Ukrajině obvinil Washington.

"Nechci narušovat vlídnou atmosféru předávání pověřovacích listin a vím, že s mým názorem asi nebudete souhlasit, ale nemohu než říct, že americké zahraničněpolitické kroky, jako byla podpora takzvaných barevných revolucí, včetně podpory státního převratu v Kyjevě v roce 2014, nakonec vedla k současné ukrajinské krizi, a navíc negativně přispěla k degradaci rusko-amerických vztahů," prohlásil šéf Kremlu.

[chooze:article;value:497978]

​Oproti proslovům z několika posledních týdnů byl ten úterní nezvykle klidný. Nervozita, podle komentátorů související s Putinovým zdravotním stavem, na něm ale byla patrná.

Podle informací, které v únoru zveřejnili ruští opoziční novináři, do Kremlu loni dokonce tajně docházel onkolog a tým dalších špičkových lékařů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.