Ukrajinský prezident Zelenskyj dorazil do Polska na jednání s Dudou

Ukrajinský prezident vyrazil na svou první oficiální návštěvu Polska po vypuknutí války v jeho zemi. "Mohu říci, že prezident Zelenskyj překročil polskou hranici," oznámil ve středu ráno poradce polské hlavy státu stanici TVN24.

Ukrajinskému vůdci se zhruba v 11 hodin dostalo oficiálního přivítání v prezidentském paláci. S Dudou si naplánovali jednání zejména o bezpečnostních otázkách, ale i o ekonomické spolupráci nebo o dalších tématech týkajících se polsko-ukrajinské historie. Řešit oba státníci mají také tranzit ukrajinského obilí a dalších zemědělských produktů přes Polsko. Následně dojde na setkání s veřejností.

[chooze:article;value:496900]

​Jak připomněl portál The Kyiv Independent, od začátku rozsáhlé ruské invaze na Ukrajinu v únoru loňského roku Zelenskyj podnikl doposud dvě mezinárodní cesty.

Loni před Vánoci odcestoval do Washingtonu na setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem. Na začátku února pak Zelenskyj zahájil cestu do Evropy, navštívil Velkou Británii, Francii a Brusel.

I Polsko patří k zemím, které Ukrajinu čelící ruské agresi nejvíce podporují. Pomáhá nejen vojensky, slouží ale také jako logistické centrum pro dopravu vojenského materiálu. Přijalo také nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků. Zelenskyj chce za veškerou pomoc Polákům osobně poděkovat.

Joe Biden v únoru dorazil do Kyjeva na setkání s ukrajinským prezidentem:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.