Kellnerová dá půl miliardy na léčbu rakoviny, vzniká národní onkologické centrum

V areálu pražské Fakultní nemocnice Motol vyroste národní výzkumné onkologické centrum. S léčbou rakoviny pomůže nejbohatší Češka Renáta Kellnerová. Nadace The Kellner Family Foundation, kterou řídí, stavbu špičkového centra spolufinancuje. 

"Dnes jsme s paní Renátou Kellnerovou podepsali dokument, díky kterému se výzkum a léčba rakoviny nesmírně posune. Její rodinná nadace poskytne dar 500 milionů korun na vybudování a provoz vědeckého a diagnostického onkologického centra," uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

[chooze:article;value:497431]

Pro skupinu PPF, vlastněnou Kellnerovou s rodinou, je boj s onkologickými onemocněními prioritou. Její součástí je i biotechnologická společnost Sotio, která vyvíjí nové léky na rakovinu.

"Onkologický výzkum, respektive hledání léku nové generace proti některým typům rakoviny, byla Petrova srdeční věc, které obětoval velmi mnoho. Vznik moderního onkologického centra v Praze, v jehož rámci by fungovalo i špičkové vědecké pracoviště, bylo něco, co si Petr velmi přál. Jsem ráda, že můžeme tomuto projektu pomoci, aby se stal realitou," prohlásila Kellnerová.

Ministerstvo zdravotnictví poskytne dalších 240 milionů korun. "Bude mít skutečně světovou úroveň, bude moct hrdě stát po boku center, jako je to v Lisabonu a některá další v Evropě," pokračoval Válek.

"Musím také za nadaci rodiny Kellnerových vyjádřit radost a nadšení, že se jednání podařilo dotáhnout do konce. Jak asi veřejnost dobře ví, nadace se dlouhodobě věnuje podpoře školství na různých úrovních. Ten projekt, o kterém dnes mluvíme, představuje z našeho pohledu ultimátní podporu nejvyšší úrovně vzdělání v oblasti onkologie," řekl člen správní rady nadace Kellnerových Radek Špíšek.

[chooze:article;value:494475]

Rakovina je v Česku druhou nejčastější příčinou úmrtí. Ročně zákeřné nemoci podlehne bezmála 30 tisíc lidí. "Všichni bohužel máme ve svém okolí někoho, kdo se s touto zákeřnou nemocí setkal. Jsem proto moc rád, že se podařilo dohodnout spolupráci mezi The Kellner Family Foundation, fakultní nemocnicí v Motole a ministerstvem zdravotnictví, která přinese 500 milionů korun ze soukromých zdrojů na vybudování a provoz Vědeckého a diagnostického onkologického centra," připojil předseda vlády Petr Fiala.

"Je to největší dar České republice a jejím občanům v historii. Jsem rád, že jsem u toho mohl být nejenom jako lékař, ale i jako ministr zdravotnictví," uzavřel Válek.

PPF je majitelem televize Nova.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.