Kdy se vrátí jaro? Mrazy to nevzdávají. ČHMÚ vydal výstrahu

Od středy platí výstraha pro celou Českou republiku před mrazy ve vegetačním období pod 550 metry nad mořem. Podle ČHMÚ hrozí poškození zejména kvetoucích meruněk, broskvoní, slivoní a keřů vinné révy.

"Nízké rostliny je možno zakrýt světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů. V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik či orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot (zpravidla před východem slunce), nebo
dýmování či zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů," radí ČHMÚ. Tato výstraha platí do čtvrtka do osmi ráno.

Ve stejný den na ni ale od 20:00 navazuje další výstraha před jarním mrazem. Ta se týká celých Čech a části Moravy. Vyhlášená je do pátečních 8:00.

Počasí ve středu

Ve středu po ránu teploty klesaly například v Karlových Varech k -7,3 °C, v Českých Budějovicích na -5,8 °C, tam byl překonán rekord z roku 1973, kdy naměřili -4,2 °C, v Liberci na -4,6 °C, v Přibyslavi -6 °C, byl překonán rekord z roku 1873, který byl -5,5 °C.

Chladněji bylo na horách, např. na Kořenov-Jizerka -13 °C, Volary hlásily v minimech -10 °C. Podobně studené ráno nás čeká ještě ve čtvrtek – ranní teploty budou klesat k -2 až -7 °C, na horách bude chladněji. Páteční ranní teploty už budou klesat pod bod mrazu pouze místy a od soboty ojediněle. Ale i počátkem příštího týdne ještě nejnižší ranní teplota může zatéct pod bod mrazu – až k -2 °C. Noční mrazy jsou nebezpečné pro kvetoucí stromy.

Nejen mráz, ale i sníh

Oblačnost těchto dnů je dost proměnlivá – od skoro jasné oblohy přes polojasnou až oblačnou a ojediněle se vyskytují i sněhové přeháňky. Více srážek očekáváme od pátečního dne, a to zejména na východě území, tam bude v pátek ráno a dopoledne sněžit i v nížinách. V sobotu bude na východě území sněžit od vyšších poloh, v neděli pouze na horách. Pro duben to není nic neobvyklého.

​Jak to bude s počasím do konce dubna?

Teploty povyskočí hned po Velikonocích, ve druhé dubnové dekádě se už můžeme těšit na teploty kolem 15 °C. Mezi 11. a 20. dubnem bude oblačno až polojasno, místy dešťové přeháňky nebo déšť. Ve druhé polovině období částečné ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Ranní teploty 7 až 1 °C. Denní teploty 12 až 17 °C.

Dvacítky bude ručička teploměru atakovat až na konci měsíce. Mezi 21. a 30. dubnem bude oblačno až polojasno, místy občasné přeháňky nebo déšť. Ranní teploty 8 až 2 °C. Denní teploty 15 až 21 °C.

Proměnlivé počasí způsobuje problémy řidičům. Podívejte se na pondělní reportáž, kde řidiči bourali přímo před kamerou TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.