Ekologická havárie v Nelahozevsi. Do spodních vod se dostaly chemikálie

Tohle je skládka, která se nachází jen pár set metrů od dvoutisícové obce Nelahozeves. Třiadvacet tisíc sudů s chemickým odpadem sem bylo navezeno v 80. letech. Část zmizela v roce 2019. Podle vedení obce už látky kontaminovaly půdu.

"Nám tady zůstala otevřená skládka, kde dochází ke kontaminaci povrchových vod, takže to se přidalo ještě k těm spodním. Ty látky, pal-polyaromatické uhlovodíky, jsou vlastně těžké karcinogeny, které vyplavují," řekl místostarosta Zdeněk Schneider (Pro Nelahozeves).

[chooze:article;value:498348]

Skoro polovina obyvatel obce už tak prý nemůže používat vodu ze svých studní. "Ve čtyřech studnách je překročen limit pro ropné látky v podzemní vodě, a to až pětinásobně," sdělil hydrogeolog Petr Dosoudil.

Podle vedení obce jde o ekologickou havárii a chemikálie by měly být odstraněny co nejdříve. Úřady to tak ale nevidí a zodpovědnost si přehazují mezi sebou.

"V současné době to není definováno jako ekologická havárie, to znamená, že v současné době nikdo z těch odpovědných složek to za ekologickou havárii neoznačil," tvrdí Petr Bejček, ředitel České inspekce životního prostředí (ČIŽP).

[chooze:article;value:490587]

"Ministerstvo financí v současnosti soutěží dodavatele nové analýzy rizik, na základě čeho bude možné vysoutěžit nového zhotovitele dokončení sanace," uvedl mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

To může trvat ale několik dalších let. I kdyby se v tuto chvíli všechny nebezpečné sudy vyzvedly a zlikvidovaly, podle odborníků by trvala obnova a vyčištění půdy zhruba dalších 150 let.

Úřady prý nevědí, co s nebezpečnými sudy udělat. Navíc, jak se ukázalo, v půdě jich může být ukryto ještě mnohem víc.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.