Trump stane před soudem. Policie v New Yorku se připravuje na protesty

Exprezident a kandidát na prezidentské křeslo pro příští rok Donald Trump už v úterý usedne na lavici obviněných. Newyorská policie se připravuje na protesty, ke kterým vyzval sám Trump. Ten vyšetřování označuje jako "hon na čarodějnice". Svým příznivcům také natočil video.

"Bojují se mnou jen proto, že bojuji za vás. Nemohou si mě koupit a nemohou mě ovládat, a to je neskutečně děsí. Pokud v roce 2024 nevyhrajeme, naše země bude upadat," vzkázal Donald Trump.

Své sídlo na Floridě opustil bývalý americký prezident v pondělí krátce po poledni tamního času. Noc stráví v newyorském mrakodrapu Trump Tower, ze kterého se hned ráno vydá k soudu. 

[chooze:article;value:497697]

Policie uzavřela i některé ulice vedoucí k budově soudu. Na sociálních sítích se objevují výzvy k popravě státního zástupce Alvina Bragga, který má Trumpův případ na starosti. Před floridským sídlem exprezidenta se nyní scházejí příznivci, které Trump v neděli dokonce přišel přivítat. Promluvit k nim má v úterý po skončení soudu.

Samotný soudní proces ale nejspíš začne až za několik měsíců. Demonstrací jeho příznivců se Spojené státy obávají po minulých zkušenostech, a to například poté, co Trump odmítl uznat porážku v prezidentských volbách před třemi lety a jeho příznivci vzali útokem budovu amerického Kongresu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.