Rusko nesplnilo svůj klíčový cíl. Putin plánuje změny ve vedení armády

Rusko původně mělo v plánu zvítězit nad Ukrajinou během pouhých tří dnů. Po více než 13 měsících ale válka stále trvá a agresorovi se nedaří plnit ani své menší cíle. Do 31. března totiž měli Rusové během své zimní ofenzívy získat celý Donbas, jenž zahrnuje Doněckou a Luhanskou oblast, upozornil americký think tank Institute of the Study of War (ISW) s odvoláním na ruské, ukrajinské a západní zdroje.

Dokončení útočných operací bylo přitom pro Rusy podle institutu klíčové, aby se včas přichystali na ukrajinskou protiofenzívu. Tu ruští vojenští blogeři očekávají někdy mezi pravoslavnými Velikonocemi, které jsou 16. dubna, a Dnem vítězství, který v Rusku připadá na 9. května.

Množí se proto spekulace, že ruský prezident Vladimir Putin chce znovu přeskupit nejvyšší vojenské vedení. Ruští blogeři informovali, že ministerstvo obrany povolalo z dovolené dříve sesazeného velitele ruských výsadkových sil, generálplukovníka Michaila Teplinského. ​Na velitelství se vrátil 31. března a již prý plánuje budoucí operace. Doprovázet ho měl bývalý náčelník štábu pozemních sil Alexandr Lapin.

[chooze:article;value:497978]

Britské ministerstvo obrany už označilo ruskou zimní ofenzívu za naprosté selhání. Od chvíle, kdy ruský náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov v polovině ledna převzal velení "vojenské speciální operace" proti Ukrajině, byla právě zimní ofenzíva jeho hlavním úkolem. "Po 80 dnech je stále jasnější, že tento projekt selhal," uvedli Britové.

Putin se snaží zastrašit svět a využívá k tomu i Bělorusko. Poslechněte si, co říkají odborníci o umístění strategických zbraní v Bělorusku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.