EU znervózňují látky obsažené v mnoha potravinách. Mohou vážně poškodit játra

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) varuje před rizikem, které vzniká při zpracování různých druhů potravin. Řeč je o chemických látkách nitrosaminech. Úřad identifikoval v potravinách deset nitrosaminů, které jsou karcinogenní, tedy mohou způsobit rakovinu, a genotoxické (mohou poškodit DNA). O této problematice informoval v tiskové zprávě, publikované tento týden. 

V rámci svého šetření EFSA vyhodnocoval vliv těchto látek na zvířata i lidi. "Na základě studií na zvířatech za nejkritičtější zdravotní účinek považujeme výskyt nádorů na játrech u hlodavců," prohlásil předseda oddělení pro kontaminující látky Dieter Schrenk. 

Do našeho organismu se nitrosaminy dostávají mimo jiné prostřednictvím celé škály potravin. Nejčastěji je najdeme v uzeninách, obsahují je ale i mléčné výrobky, cereálie, kakao, pivo a další alkoholické nápoje nebo zpracovaná zelenina, jako jsou nakládané okurky nebo sterilované zelí. 

[chooze:article;value:495891]

​Ne všechny nitrosaminy jsou stejně škodlivé. "Abychom ale zajistili vysokou míru ochrany spotřebitelů, vytvořili jsme v našem hodnocení nejhorší možný scénář, ve kterém předpokládáme, že všechny nitrosaminy v potravinách mají stejný potenciál způsobit rakovinu, ačkoliv je to nepravděpodobné," dodal Schrenk. 

V Evropské unii zatím žádné nařízení přítomnost nitrosaminů v potravinách či pitné vodě neupravuje. Česká legislativa ale například stanovuje limit pro obsah nitrosaminů v pivu nebo při výrobě potravin za pomocí dusitanů, uvádí Informační centrum bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství

Podle EFSA je přesto úroveň vystavení lidského organismu těmto látkám v EU napříč všemi věkovými skupinami znepokojivá. Úřad má proto obavy o zdraví občanů. Své hodnocení předá Evropské komisi, která se bude zabývat opatřeními potřebnými ke snížení či eliminaci rizika. 

Štáb Televize Nova neustále kontroluje kvalitu potravin v českých obchodech:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.