Válku zastaví jen dva scénáře. Putin ji sám neukončí, tvrdí expert

Budoucnost války na Ukrajině je spojena se životem ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle bývalého šéfa CIA Jamese Olsona sám Putin válku nikdy nevzdá. Olson to řekl v rozhovoru pro deník The Sun.

Válku na Ukrajině podle něj mohou ukončit pouze dva scénáře: buď Putinovo sesazení, nebo jeho smrt. Od ruského prezidenta se ale mnoho jeho nejbližších v poslední době odvrací, a tak jsou tyto scénáře podle bývalého šéfa CIA naplnitelné.

"Věřím, že v armádě, ve zpravodajských službách, mezi oligarchy existuje silný spodní proud odporu proti Putinovi," řekl Olson, který u CIA sloužil více než 30 let. Válka tak pro ruskou hlavu státu prý nedopadne dobře.

[chooze:article;value:497643]

​Putin se prý zkrátka přepočítal a přecenil svou sílu i efektivitu vedení armády. Navíc žije ve strachu z převratu nebo povstání. "Putin ničí Rusko," řekl Olson. "Věřím, že existují nějací dobří Rusové, kteří si řeknou, že už stačilo," dodal.

Ruský prezident prý čelí i vnitřnímu tlaku, aby na Ukrajině něčeho dosáhl. Navíc, jak informoval například deník BBC, na něj byl vydán mezinárodní zatykač, což na něj vyvíjí další tlak.

Válka prý musí skončit eliminací Putina, jinak by se mohla rozšířit i za hranice Ukrajiny. Podle Olsona je jeho cílem totiž i Moldavsko. Svět by si tak prý měl uvědomit, že Moldavsko je vystaveno velkému riziko.

Putin se snaží zastrašit svět. Bělorusko si bere jako jaderné rukojmí, tvrdí odborníci:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.