Rusko Maďarsku křivdí, na seznamu nepřátel Kremlu je neprávem, tvrdí politolog

Podle ruského politologa Viktora Bondarenka udělal Kreml chybu, když zařadil Maďarsko na seznam nepřátelských zemí Ruska. "Maďarsko k nám ve skutečnosti není nepřátelské. Naopak je známé jako země, která je k Rusku mezi zeměmi Evropské unie nejpřátelštější. To je třeba ocenit," prohlásil pro ruský portál AIF.

Za to, že se země na seznamu vůbec ocitla, mohou podle Bondarenka nedostatečně pružně nastavená pravidla v ruské zahraniční politice. "Koneckonců diplomacie zahrnuje i politiku výjimek. Pokud jsme Maďarsko na seznam přidali, můžeme jej z něj i odebrat," dodal.

[chooze:article;value:494196]

Že se Maďarsko po tomto ruském kroku přidá na stranu států podporujících Ukrajinu, se ale nebojí. "Budapešť nejenže zbraně Kyjevu nedodává, ale dokonce ústy ministra zahraničí Pétera Szijjárta oznámila, že přeprava cizích zbraní určených pro Ukrajinu je přes maďarské území zakázána," argumentoval.

Podle ruského velvyslance v Maďarsku Jevgenije Stanislavova se ale na vztazích mezi Budapeští a Moskvou nic zásadně nezměnilo a komunikační kanály zůstávají dál otevřeny. Maďarsko podle diplomata "prokazuje pragmatický postoj, kterého se nehodlá vzdát ani pod tlakem svých spojenců". "Sankce poškozují rusko-maďarské vztahy v politické, kulturní i hospodářské sféře," doplnil ale v rozhovoru pro ruský web RIA Novosti.

Putin se snaží zastrašit svět. Bělorusko si bere jako jaderné rukojmí, tvrdí odborníci:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.