Přibývá dětí s depresemi, varují psychiatři. Na vině je několik faktorů

Zhoršené známky, nezájem o koníčky, smutek, uzavření se do sebe a stranění kolektivu. To jsou některé z příznaků problémů, a to u nás i v cizině. "Důležité je, aby si toho všímali nejen rodiče, ale i učitelé ve školách. Ti mohou být prvními, kteří na psychické problémy u dítěte přijdou," vysvětlila dětská psychiatrička v USA Gordana Milavic.

Tím se řídí i čeští učitelé. Řadu problémů mohou podchytit a řešit. Sehnat dětského psychologa anebo psychiatra je totiž v současné době nadlidský úkol. "Kritická situace je v oblasti dětské a dorostové psychiatrie," říká psycholog Tomáš Morávek.

Podle České lékařské komory jich je po celé republice jen 183, z toho skoro polovina v důchodovém věku. Problém je, že dětskou psychiatrii u nás ročně vystuduje jen pár studentů. V loňském roce přibyli čtyři, rok předtím to byli dětští psychiatři jen dva.

[chooze:article;value:497581]

​"Vzhledem k tomu, že bylo náročnější období covidu, tak během toho i potom jsme hodně pracovali s dětmi jako s kolektivy, dělali jsme různé screeningy v rámci tříd, jak třídní učitelky, tak paní psycholožka, výchovná poradkyně a snažili jsme se odhadovat problémy hned v zárodku," uvedl ředitel ZŠ Pod Žvahovem Jan Horkel.

"Projevy toho, že to dítě má nějaké psychické obtíže sledujeme třeba na poklesu pozornosti v hodinách. Vidíme, že to dítě je smutné, že se uzavírá do sebe, má třeba i horší výsledky," dodala výchovná poradkyně Petra Valoušková.

[chooze:article;value:493464]

​Ministerstvo zdravotnictví za tím vidí to, že dětská psychiatrie nebyla do roku 2015 samostatným oborem. Po změně atestačního zákona se sice vzdělávání dětských psychiatrů zkrátilo, nové to ale nepřilákalo.

"Máme mezi dětmi minimálně dvě skupiny. Jedna je ta skupina opravdu malých dětí, kdy je často potřeba velmi úzká spolupráce s rodiči. A pak tady máme velmi ohroženou skupinu adolescentů, kde ta kombinace puberty, věku, zátěže, ty návaly z celého života, tak je potřeba, aby ta péče byla velmi intenzivní," vysvětlil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Ministerstvo spolu s některými nemocnicemi proto ještě letos plánuje otevřít akutní lůžková oddělení pro dětské psychiatrické pacienty.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.