Cena vajec rapidně klesla. Chovatelé slepic se ale chystají opět zdražovat

Ještě před čtrnácti dny jste museli pátrat, abyste dostali vajíčko pod šest korun. Cena vajec se během posledních čtrnácti dnů rapidně změnila, štáb televize Nova v sobotu nakupoval v akci a jedno vejce z tohoto plata vyšlo na tři koruny a 33 haléřů.

Čeští chovatelé drůbeže mají už teď dost těžkou situaci. Podle šéfa družstva z Hané jsou s prodejem vajec v zisku jen jednou za pět let, jinak produkci dotují. V následujících letech je prý navíc čeká velká investice, pokud chtějí pokračovat.

Do roku 2026 musí chovatelé slepic nahradit klecový chov například chovem podestýlkovým, a to pro ně bude velmi nákladné. "V dnešní době jsme blíž tomu, že tu rekonstrukci realizovat nebudeme, protože ty ceny vzrostly a na rekonstrukci těchto hal by bylo potřeba cirka odhadujeme 45 až 59 milionů korun," vysvětlil předseda zemědělského družstva Senice na Hané Jaroslav Navrátil.

[chooze:article;value:494677]

​Mnoho chovatelů má tak obavu z toho, že bude muset své podnikání ukončit. "Česká vajíčka jsou již nyní dražší než některá vajíčka dovážena z východní Evropy, každopádně stále jsou velice dobře konkurenceschopná, ale ve chvíli kdy budou muset společnosti provést masivní investice, tak hrozí, že se to promítne i do koncových cen českých vajec," uvedl ekonom Štěpán Křeček.

Zatím to vypadá, že zákaz vajíček z klecových chovů nebude platit pro všechny evropské výrobce. A tak budou v našich obchodech nejspíš dál k dostání i levnější vajíčka od slepic z klecí, zejména pak z východní Evropy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.