Nedodržují termíny, nevrátili peníze. Dodavatel fotovoltaiky čelí kritice

"Dobrá cena. Ještě lepší pocit." Tak zní slogan společnosti FG Energy, která nabízí instalaci fotovoltaiky a tepelných čerpadel. Řadě klientům firma ale spíše přidělala vrásky na čele.

Jedním z nich je i čtenář TN.cz Jan Úředníček. Loni v srpnu zaplatil zálohu 215 tisíc korun na instalaci solárních panelů. V prosinci se zjistilo, že je na domě nevyhovující střecha. Dodavatelská firma FG Energy pak ale s 82letým panem Úředníčkem z Prahy přestala komunikovat. "Jsem teď v bezvýchodné situaci, protože mi chybí peníze na opravu střechy, do které zatéká," konstatuje nespokojený majitel domu.

[chooze:article;value:490077]

​Redakce TN.cz se na FG Energy obrátila telefonicky. Ženský hlas řekl, že není oprávněný odpovídat na novinářské dotazy. "Jsem jen infolinka, ale mohu váš kontakt předat někomu kompetentnímu," ozvalo se. Do uzávěrky tohoto článku nicméně nikdo z FG Energy nereagoval.

Dělníci se mezi sebou nedomluvili

Ingrid Dědková, která je z Prahy, si fotovoltaiku objednala u společnosti Optimal Energy, která ale pouze zprostředkovala služby od FG Energy. V obchodním rejstříku je uvedeno, že tato společnost se sídlem v Ostravě má polského vlastníka.

"Firmu mi doporučil můj dobrý známý. Loni v červnu jsme uzavřeli smlouvu. Řekli nám, že mají všechny komponenty na skladě a že jsou jediní, kdo nám do tří měsíců nainstaluje solární systém. Hotovo mělo být do konce září. Nedělo se nic. Jen nám na zahradu přivezli fotovoltaické panely. Museli jsme přitom hned po podpisu smlouvy uhradit polovinu z ceny, která byla určena na 670 tisíc korun," vysvětluje Dědková.

[chooze:article;value:488953]

​"V říjnu nás oslovila firma Optimal Energy, která s námi původně uzavírala smlouvu, s tím, že systém, který byl objednán, není na skladě. A jestli souhlasíme s tím, že objednávka bude změněna. Tím se zakázka prodražila o 47 tisíc korun. Hotovo mělo být do konce října," uvádí Dědková.

Před podpisem dodatku ke smlouvě si žena přála, aby tam byla zanesena smluvní pokuta za nedodržení termínu. To ale dodavatel odmítl akceptovat. "Účastnili jsme se také on-line schůzky s generálním ředitelem FG Energy, který nás ujišťoval, že všechny závazky firma splní. Na jednání přitom byly desítky nespokojených klientů," vysvětluje žena.

"Opravdu se pak pohnuly ledy a 23. prosince přijeli dělníci a celý systém zkompletovali. Dva z nich mluvili rusky a jeden polsky. Vzájemně si nerozuměli. Naštěstí ovládám oba jazyky, takže jsem jim mohla překládat," říká Dědková.

[chooze:article;value:479137]

​Systém ale nemůže dodávat elektřinu do sítě. "To musí udělat ČEZ, který tak může učinit pouze na základě revize. Tlačili jsme proto na FG Energy, aby k nám poslali revizního technika. Platnost povolení od ČEZu přitom skončila letos 28. února," upřesňuje Dědková.

Po dalším naléhání se žena dočkala návštěvy revizního technika 24. února. Ten ale konstatoval, že instalace fotovoltaiky na domě není dokončená. Jeden komponent byl dodaný, ale nikoli zapojený. ČEZ proto fotovoltaiku nemohl napojit do elektrické sítě.

"Výsledek je, že povolení od ČEZu propadlo. Jeho prodloužení jsme si museli zařizovat sami a zatím není jasné, jestli bylo schváleno posunutí termínu," upozorňuje žena. A dodává, že s ní firma FG Energy přestala komunikovat. "Na infolince mi pouze říkají, že předají náš požadavek," upozorňuje Dědková.

Na instalaci fotovoltaiky zatím nemůže čerpat ani dotaci ve výši 245 tisíc korun, systém stále nedodává elektrickou energii. Rodinný rozpočet ženy je proto napjatý.  

Uklidili po sobě

Také na internetu je na firmu FG Energy řada negativních recenzí. Své zkušenosti sdílejí lidé například ve skupině na facebooku, která má už 96 členů.

K nespokojeným zákazníkům patří rovněž Štefan Štajer. "S FG Energy jsou od začátku problémy a není jediný krok v pořádku, a to od dodání dílů po montáže, připojení do sítě, dotace. Poslali najaté montéry (Poláky – a s těmi se nedomluvíte), kteří nenatahali kabely do hlavního domovního rozvaděče. A k tomu nemám součástky k připojení k síti," uvádí muž.

"Nemohu z nich vymámit schéma zapojení, abych si to mohl nechat dodělat od jiné firmy, protože FG Energy nereaguje na e-maily a operátorka mi vždy sdělí, že to vyřídí," dodává.  

[chooze:article;value:495950]

​V internetovém vyhledávači Google jsou na služby FG Energy ale i pozitivní ohlasy. Například Jan Šetler uvádí, že montéři byli velmi zruční a šikovní: "Brali v úvahu naše požadavky a vždy po sobě uklidili. Na střeše ani stopa po nějakém poškození, kontrola propojení také v pořádku."

"Celý proces od začátku až do konce byl velmi jednoduchý. Návštěva poradce nás určitě přesvědčila. Všechno je provedeno podle domluvy. Už několik týdnů si užíváme naše panely a opravdu to funguje," chválí zase uživatelský účet vystupující pod jménem Aneta Krat.

Za klíčový zdroj v našich podmínkách považuje koaliční vláda fotovoltaiku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.