Vědci objevili novou ultramasivní černou díru. Je 30miliardkrát těžší než Slunce

Tým vedený Durhamskou univerzitou ve Velké Británii použil techniku známou jako gravitační čočka, při níž se blízká galaxie používá jako obří lupa k ohýbání světla od vzdálenějších objektů ve vesmíru. To jim umožnilo podrobně prozkoumat, jak je světlo ohýbáno černou dírou uvnitř galaxie vzdálené stovky milionů světelných let od Země.

K potvrzení velikosti černé díry byly rovněž použity simulace na superpočítači a snímky pořízené Hubbleovým vesmírným dalekohledem, uvádí CNN. Podle tiskové zprávy Královské astronomické společnosti se jedná o první černou díru nalezenou pomocí gravitační čočky.

[chooze:article;value:462220]

"Tato konkrétní černá díra, jejíž hmotnost je zhruba 30 miliardkrát větší než hmotnost našeho Slunce, je jednou z největších, jaké kdy byly objeveny, a je na horní hranici toho, jak velké černé díry podle našeho názoru teoreticky mohou být, takže jde o nesmírně vzrušující objev," uvedl hlavní autor studie James Nightingale, kosmolog z katedry fyziky Durhamské univerzity.

https://twitter.com/CNN/status/1641164613046738945?cxt=HHwWgoC9qaahy8YtAAAA

"Většina největších černých děr, o kterých víme, je v aktivním stavu, kdy se hmota vtažená do blízkosti černé díry zahřívá a uvolňuje energii v podobě světla, rentgenového záření a dalšího záření," dodal Nightingale.

"Gravitační čočka však umožňuje studovat neaktivní černé díry, což v současné době u vzdálených galaxií není možné. Tento přístup by nám mohl umožnit detekovat mnohem více černých děr mimo náš místní vesmír a odhalit, jak se tyto exotické objekty vyvíjely dále v kosmickém čase."

Vědci novému objevu přisuzují velký význam, protože "otevírá dráždivou možnost, že astronomové mohou objevit mnohem více neaktivních ultramasivních černých děr, než se dosud předpokládalo", a "zkoumat, jak vyrostly do tak velkých rozměrů", uvádí se v tiskové zprávě.

Ultramasivní černé díry jsou nejhmotnějšími objekty ve vesmíru a pro astronomy představují vzácný objev. Jejich původ je nejasný, někteří se domnívají, že vznikly splynutím galaxií před miliardami let.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.