Umělá inteligence nastoupila příliš brzy, tvrdí odborníci. Přináší řadu rizik

Umělá inteligence může sloužit například k řešení jednoduchých i složitých úloh, psaní textů, vytváření obrázků nebo třeba rozpoznání a léčbě nemocí. "Umělá inteligence je spousta matematických modelů, která se dokáže naučit hodně textu a v rychlém čase s ním dokáže pracovat. Dokáže tím pádem krásně vymýšlet texty, dělat obrázky a ulehčovat lidem práci," řekl IT expert Miloslav Lujka.

"Původně umělá inteligence vzniká za účelem řešit konkrétní úlohu. Chceme třeba dobře překládat texty z angličtiny do češtiny, tak uděláme umělou inteligenci přímo na tuhle úlohu. Dnes vlastně vzniká umělá inteligence, která je obecnější. Velké jazykové modely už umí řešit mnoho různých úloh a nejsou trénované na jednu konkrétní úlohu," přidal výzkumník v oblasti komputační lingvistiky a umělé inteligence Rudolf Rosa.

Umělá inteligence se učí z již ověřených dat a napodobuje to, co člověk umí. Může podle odborníků usnadnit opakující se činnosti. "Už teď využíváme výhody umělé inteligence třeba ve městech. Máme chytré kamery, které umí detekovat spoustu událostí. Modelů umělé inteligence je spousta a nejsou všechny zaměřené jedním směrem. Máme je pro video, máme je pro ten text," dodal Tomáš Skopal z katedry softwarového inženýrství MFF UK.

[chooze:article;value:497431]

"Myslím si, že postupně bude přibývat počet lidí, kterých se to bude dotýkat. Ten dopad bude velký a srovnatelný s nástupem internetu nebo chytrých mobilních telefonů," uvedl vědecký redaktor webu Seznam Zprávy Pavel Kasík.

Někteří odborníci a podnikatelé, kteří se podílejí na vývoji umělé inteligence, teď volají po jeho zpomalení nebo pozastavení. Především kvůli bezpečnostním rizikům. "Může pomáhat nezákonným aktivitám. Nedokáže rozlišit, co je dobré, co je špatné. Jakmile ji firmy začnou zakomponovávat více do svých systémů, například samoříditelná auta, nikdo už nedokáže odhadnout, kde má umělá inteligence hranici a co může způsobit," přidal Lujka.

Nikdo už prakticky nerozezná, co opravdu řekl člověk a co řekl jeho hlasem robot. Totéž se řeší třeba u videí. Ve filmu už se omlazují herci, vystupovat v nich mohou i ti, kteří jsou po smrti. I proto je potřeba nastavit jasná pravidla či celosvětovou legislativu, jak umělou inteligenci využívat.

[chooze:article;value:496912]

"V současné době je ten vývoj opravdu rychlý, takže je asi na místě trochu opatrnosti, trochu zpomalit a zaměřit se právě na to, abychom zkoumali, jak se ta umělá inteligence doopravdy chová. Jaká jsou rizika a naučili se s ní pracovat bezpečným způsobem.

Podle ministra pro místní rozvoj a místopředsedy vlády pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) se není třeba ničeho obávat. "I když každý určitě zná sci-fi filmy, jak umělá inteligence ovládla svět," přidal.

"Myslím si, že nikdo pořádně neví, jaký vývoj to bude znamenat. Nejen pro nás, ale i pro ostatní státy, protože si myslím, že je to těžko kontrolovatelné. Myslím, že člověk nad tím absolutně ztratí přehled," řekla členka výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj PSP ČR Marie Pošarová (SPD).

Názory Čechů na umělou inteligenci se různí. "Není to prozkoumaný. Neví se, co to může udělat, takže se to nemůže brát na lehkou váhu," řekl jeden z dotázaných. "Je to dělané primárně proto, aby nám to pomohlo. Myslím si, že není důvod se toho bát," odvětil další.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.