Stovky Čechů zaplatily za zájezdy, které se neuskutečnily. Poškozených přibývá

Místo vysněné dovolené jim zbyly jen oči pro pláč. O kauze informoval web TN.cz v článku z 11. března. A od té doby přibývají další a další trestní oznámení. Někteří podvedení si zvolili stejného právního zástupce.

"Já zastupuji asi 40 poškozených, kteří mi udělili plnou moc, ten počet se pořád rozšiřuje. Policie případ řeší, ale stále ještě je na začátku. I když jsou poškození z celé České republiky, kauzu má na starosti krajské policejní ředitelství v Moravskoslezském kraji," říká ostravský advokát Václav Němec.

[chooze:article;value:494320]

​"Domnívám se, že rozsah té kauzy policie zatím nezná a stále ještě nabírá trestní oznámení. Policisté se také musejí dobrat toho, k jakému trestnému činu došlo a kdo jej spáchal. Potřebují na to nějaký přiměřený čas. Velkou otázkou je, jestli šlo o podvod, či nějaký podnikatelský neúspěch. Důležité rovněž bude dohledání zmizelých peněz," dodává Němec.

Ze zájezdu za lenochody nic nebylo

Žádné právní zastoupení si nevybrala samoživitelka z Prahy Zuzana Jehličková, která v metropoli pořádá kurzy šití. S penězi, které zaplatila jako zálohu na zájezd, se nadobro rozloučila. Trestní oznámení podala, více se v kauze ale angažovat nechce. "Zájezdy od Kristýny Johnson mi doporučovala spolužačka ze střední školy Eva Zajícová, protože jsem se chtěla s dětmi podívat do Kostariky na lenochody," vysvětluje Jehličková.

O zájezdu přemýšlela asi rok, celou dobu sledovala podnikatelské aktivity Kristýny Johnson na internetu a přišlo jí, že je vše v pořádku. "Moje spolužačka ze střední s ní byla na Kostarice i Jamajce, kde měla dokonce i svatbu," říká poškozená samoživitelka.

Téměř 50tisícovou zálohu na zájezd zaplatila Jehličková letos v únoru. Neobdržela ale žádnou fakturu. O roli své bývalé spolužačky má teď pochybnosti.

O nezištnosti doporučení, které přišlo od Zajícové, jež se živí mimo jiné jako kartářka pod přezdívkou Večernice, nyní Jehličková pochybuje. "Ona má okolo sebe kruh lidí, kteří jí důvěřují. A různá doporučení proto mohou mít velkou váhu. Rozhodně si nemyslím, že Kristýna Johnson organizovala vše sama. Musela mít nějaké spolupracovníky," domnívá se poškozená samoživitelka.

Krmení kolibříků

Eva Zajícová ale nařčení ze spolupráce s Kristýnou Johnson odmítá. Potvrzuje, že byla na uvedených zájezdech na Kostarice, Jamajce, a navíc ještě v Mexiku. S výjimkou asi ročního odkladu kvůli covidu prý vše proběhlo v pořádku. Na Jamajce se prý dočkala i slíbeného krmení kolibříků.

"Náš další zájezd na Jamajku se měl uskutečnit loni v listopadu. Dostali jsme ale od organizátorky e-mail, že byly lety zrušeny kvůli stávce v letecké společnosti Lufthansa. Náhradní termín měl být letos v dubnu. Kristýna Johnson ale najednou zmizela ze sociálních sítí a nemohli jsme se jí dovolat," upřesňuje Zajícová. "Patřím teď také k podvedeným. Cena jednoho zájezdu se pohybovala okolo 40 až 50 tisíc korun a cestovat měla asi desetičlenná skupina," upřesňuje Zajícová.

[chooze:article;value:494434]

​Trestní oznámení na Johnson ale žena, která vystupuje coby kartářka také pod přezdívkou Večernice, nepodala. "Ty peníze už asi neuvidíme. Jestli bude o jedno oznámení více či méně, asi žádnou roli nehraje. Za období covidu zkrachovalo mnoho firem. Nejen cestovních kanceláří či třeba restaurací," dodává kartářka.

Zdravotní sestra se vrácení zálohy nedočkala

Další z mnoha poškozených je zdravotní sestra z Benešovska Markéta Novotná. "Loni v září jsme zaplatili 60tisícovou zálohu na zájezd. V listopadu nebo v prosinci jsme se rozhodli, že nepojedeme a uděláme storno. Kristýna Johnson nás požádala, abychom jí tuto informaci poslali e-mailem. Ona nám řekla, že má na vrácení 90 dnů. Proto jsme se jí pořád připomínali a skončilo to tím, že jsme se na sociálních sítích dozvěděli, že zkrachovala," uvádí Novotná. Také ona proto podala trestní oznámení.

Kristýna Johnson ve starším prohlášení pro TN.cz uvedla, že se v souvislosti se zrušenými zájezdy v žádném případě neobohatila. Tvrdí, že nikdy nic neukradla. Peníze od klientů si prý nenechala –⁠ zaplatila jimi ubytování a letenky. Když bylo nutné zájezdy zrušit například v důsledku protiepidemických opatření, hotely ani letecké společnosti jí prý zálohy nevrátily. "Poprvé jsem byla nucena použít poslední rezervy v zimě 2022–2023, kdy jsem ještě netušila, že to vezme takový strmý spád," svěřila se.

​"Málokdo pochopí, jaké peklo jsem si v posledních čtyřech letech zažila. A nečekám smilování nebo lítost, za vše beru plnou zodpovědnost. Můžu si za to sama. Ale nikdy jsem si nic nenechala. Skončila jsem bez peněz, bez prostředků na živobytí. Sama teď nic nemám. A bůhví, co s námi bude," pokračovala.

[chooze:article;value:497147]

​Pomoc poškozeným, kteří se nedočkali svých zájezdů, nabídl Tomáš Zapletal ze společnosti Worldee, která pomáhá lidem organizovat cestování bez cestovní kanceláře.

"Celý problém stojí na tom, že paní Johnson své živobytí postavila na nelegální cestovní kanceláři. Služby českým občanům nabízela bez jakéhokoli oprávnění – licence či pojištění pro případ úpadku. To jsou přitom základní povinnosti každého podnikatele v cestovním ruchu, který prodává cestovní služby v balíčcích," vysvětluje Zapletal.

"Sociální sítě jsou plné inzerátů na různé cestovatelské služby. Je ale namístě vysoká míra ostražitosti, protože ani bohaté reference neznamenají záruku toho, že vše proběhne tak, jak má," dodává.

 Zaplatili jí, zájezdu se ale nedočkali. Mám strach o život i o své děti, tvrdí teď žena:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.